Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, Γιάννης Γκιόκας και Θανάσης Παφίλης σχετικά με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και τις προσλήψεις αποφοίτων Αρχειονομίας και άλλων ειδικοτήτων.
Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Στην κεντρική υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) στο Ψυχικό και στα κατά τόπους ΓΑΚ παράγεται σημαντικό έργο όσον αφορά τη συγκέντρωση, τη διάσωση, συντήρηση, την επιστημονική τεκμηρίωση και ανάδειξη του υλικού.
Υπάρχουν όμως ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, υποδομές και σε κρατική χρηματοδότηση ώστε να μπορέσουν τα ΓΑΚ να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις του έργου που επιτελούν, την ανάδειξη των αρχειακών θησαυρών και την απόδοσή τους στην επιστημονική και άλλη έρευνα.
Συγκεκριμένα κενά και ελλείψεις:
● Αυτή τη στιγμή στην κεντρική υπηρεσία και στα κατά τόπους ΓΑΚ εργάζονται 150 υπάλληλοι (192 μαζί με τους αποσπασμένους) ενώ οι διαπιστωμένες ανάγκες ξεπερνούν τους 600 εργαζόμενους. Επιπλέον πρόβλημα είναι ότι οι οργανικές θέσεις στα ΓΑΚ έχουν μειωθεί με την εφαρμογή των “μνημονιακών νόμων”.
● Από τη φύση των αναγκών που εξυπηρετούν τα ΓΑΚ, δηλαδή τη συστηματική συγκέντρωση αρχείων από το σύνολο του κρατικού μηχανισμού και από το σύνολο της επικράτειας, καθώς και ιδιωτικών αρχείων προκύπτει η ανάγκη στελέχωσής τους με μόνιμο προσωπικό με πτυχίο Αρχειονόμου σε όλη την επικράτεια. Επίσης διαπιστωμένη είναι η ανάγκη πρόσληψης υπαλλήλων του κλάδου ΠΕ Αρχειονόμων στα Υπουργεία και άλλες κρατικές υπηρεσίες, οι οποίοι να οργανώνουν τα αρχεία της Διοίκησης και τη συγκέντρωση και τροφοδότηση των ΓΑΚ με αρχειακό υλικό σε μόνιμη βάση και όχι περιστασιακά.
● Οι υπάρχουσες διοικητικές υπηρεσίες των ΓΑΚ και η Διεύθυνση της Κεντρικής Υπηρεσίας έχουν επιφορτιστεί τα τελευταία χρόνια με επιπλέον διοικητικά καθήκοντα -ως συνέπεια των αλλαγών στο Δημόσιο Λογιστικό και της αναδιοργάνωσης των οικονομικών υπηρεσιών των Υπουργείων- χωρίς να έχουν ενισχυθεί με το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές. Αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνεται το επιστημονικό έργο των ΓΑΚ, ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλά προβλήματα στις προμήθειες. Για παράδειγμα, ενώ η προμήθεια με πετρέλαιο θέρμανσης των κατά τόπους ΓΑΚ και άλλες ανάλογες δραστηριότητες ήταν στην ευθύνη των Περιφερειακών Υπηρεσιών των ΓΑΚ σήμερα έχει μεταφερθεί στην Κεντρική Υπηρεσία.
● Υπάρχει υποστελέχωση σε όλους τους τομείς και απαιτούνται ανάλογες προσλήψεις: Πτυχιούχων Σχολής Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης για τη συντήρηση και αποκατάσταση, Πτυχιούχων Σχολής Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας για την τεκμηρίωση του υλικού. Είναι αναγκαίο να γίνουν προσλήψεις ώστε να ολοκληρώνεται η συντήρηση των υλικών πιο έγκαιρα, να συντηρείται μεγαλύτερο μέρος του υλικού και όχι μόνο το πλέον επιβαρυμένο και να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα οι εργασίες της ταξινόμησης, τεκμηρίωσης και απόδοσης του αρχειακού υλικού στην έρευνα.
● Επιπλέον προκύπτει ανάγκη διεπιστημονικής συνεργασίας με δημόσια ερευνητικά ιδρύματα, όπως το ΕΜΠ για την εφαρμογή σύγχρονης εργαστηριακής μεθοδολογίας για τη διερεύνηση της κατάστασης διατήρησης του αρχειακού υλικού.
● Παρά το γεγονός ότι η συντήρηση – αποκατάσταση των υλικών αποτελεί βαριά και ανθυγιεινή εργασία και υπάλληλοι που ασχολούνται με την εισαγωγή, την επεξεργασία, τεκμηρίωση και συντήρηση του αρχειακού υλικού (αρχειονόμοι και ταξινόμοι), εργάζονται συχνά σε αντίξοες συνθήκες και χειρίζονται υλικό ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε σωματιδιακό και βιολογικό φορτίο, ενώ οι συνθήκες εξαερισμού των εργαστηρίων είναι προβληματικές, οι εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
● Υπάρχει ανάγκη στελέχωσης της Υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό στον τομέα της μηχανοργάνωσης και δημιουργίας τμήματος ψηφιοποίησης με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Καθώς η ψηφιοποίηση αποτελεί μια πάγια ανάγκη η οποία διευκολύνει την πρόσβαση στο υλικό – προαγάγει την επιστημονική έρευνα και προστατεύει το χαρτώο υλικό από τη συνεχή έκθεση στη διαδικασία της ανάγνωσης.
● Είναι απαραίτητη η διασφάλιση κατάλληλων και επαρκών κτιριακών υποδομών, για τη φύλαξη – αποθήκευση των αρχείων, τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία όσο και στα κατά τόπους ΓΑΚ.
● Είναι αναγκαία η διαφύλαξη και ενίσχυση του δημόσιου κρατικού χαρακτήρα των ΓΑΚ, αλλά και η συνολική λειτουργία τους να επιτελείται από μόνιμο προσωπικό. Επιβάλλεται η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε απρόσκοπτα από την αναζήτηση χορηγιών να επιτελείται το επιστημονικό έργο των ΓΑΚ. Επίσης είναι αναγκαίος ένας κεντρικός σχεδιασμός για τη σωτηρία και διαφύλαξη, επιστημονική συντήρηση και ανάδειξη των αρχειακών τεκμηρίων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από τους απόφοιτους των πανεπιστημιακών σχολών Αρχειονομίας και άλλων ειδικοτήτων.
● Είναι αναγκαία η άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα κτίρια των Υπηρεσιών των Γενικών Αρχείων του Κράτους ανά την Ελλάδα και να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους και φύλαξης του πολύτιμου αρχειακού υλικού.
Να σημειωθεί ότι το υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου που αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση, σε καμία περίπτωση δεν λύνει τα παραπάνω οξυμένα προβλήματα των ΓΑΚ.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.