Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Αυλωνίτης: Ο δανειολήπτης δικαιούται να ξέρει πόσο πουλήθηκε το δάνειο του
    21/10/2026 21:15
    Kέρκυρα: Περίπου 1 εκ. επιβάτες κρουαζιέρας μέσα στο 2026
    21/10/2026 18:27
    To ΚΚΕ οργανώνει «Περπάτημα στην Ιστορία»
    21/10/2026 14:48
    Η ΠΕΔΙΝ παρουσίασε δράσεις για τις ορεινές περιοχές
    21/10/2026 14:38
    Μπιάγκης: Έρχονται νέες μειώσεις στις επικουρικές των συνταξιούχων της ΕΤΕ
    21/10/2026 00:15
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Εκδήλωση για τον ψηφιακό ολοκληρωτισμό στην Κέρκυρα
    21/10/2026 23:44
    Θέσεις εργασίας
    ΔΥΠΑ: 38.034 θέσεις εργασίας έως το τέλος του 2026 – Οι δικαιούχοι και οι επιδοτήσεις
    21/10/2026 18:48
    Η εορτή του Αγίου Χριστοδούλου στην Κέρκυρα
    21/10/2026 18:40
    Ομόφωνο ψήφισμα του Λαϊκού Κινήματος για θέματα του Νοσοκομείου
    21/10/2026 18:17
    Η Αστυνομία γιόρτασε τον προστάτη της στην Κεφαλονιά
    21/10/2026 14:53
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Έρευνα Jet2: Η Κέρκυρα, δεύτερoς φθηνότερος προορισμός για οικογενειακό φαγητό
    21/10/2026 21:43
    Κατοικία προς ανακαίνιση
    «Ανακαινίζω»: Τα επόμενα βήματα των ιδιοκτητών, μετά τη δημοσίευση του οδηγού
    21/10/2026 18:48
    Αγορές σε σούπερ μάρκετ
    Market Pass: Πότε ξεκινούν τα voucher, πώς θα λειτουργούν
    21/10/2026 18:48
    ΕΛΜΕ: Γινόμαστε ασπίδα προστασίας των μαθητών μας
    21/10/2026 00:29
    Το ΕΚΚ στηρίζει την πανεκπαιδευτική απεργία της Τετάρτης
    20/10/2026 23:58
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Εκδήλωση παρoυσίασης βιβλίων στην Αίθουσα της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών
    21/10/2026 00:37
    Η ΕΙΚΕ τιμά τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Καποδίστρια
    19/10/2026 20:42
    «Σαν γιαπωνέζικο χαρτί»: τα σχολεία στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης
    19/10/2026 18:38
    Η Ανδρική Χορωδία Κερκύρας, συναυλία στη Ροτόντα
    17/10/2026 20:54
    Ιωάννα Παπαντωνίου: Εκεί όπου οι λέξεις συναντούν τη δημιουργία
    17/10/2026 17:00
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Τέσσερις θρύλοι του αθλητισμού συνοδεύουν τον Βρούτση στην Κέρκυρα
    19/10/2026 23:26
    O Oρφέας Δούρος στον ΟΦΑΜ!
    19/10/2026 20:13
    Ο Ηρακλής Κέρκυρας στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα ΠΠ-ΠΚ
    19/10/2026 20:04
    Special Olympics Hellas: Ξεκίνησαν τα προπονητικά προγράμματα στην Κέρκυρα
    19/10/2026 17:21
    Φαίακας: Δεν αντιστάθηκε στον Ηρακλή!
    18/10/2026 21:32
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Mήνυμα αναγέννησης και ελπίδας στην επετειακή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ
    20/10/2026 11:57
    Να γιατί μας ζηλεύουν οι Ευρωπαίοι!
    20/10/2026 11:53
    Τι συμβαίνει στην Ευρώπη;
    19/10/2026 17:27
    Η σχέση «αγάπης και μίσους» Κέρκυρας και ΗΠΑ
    19/10/2026 17:25
    «Πατριδογνωσία»: Η δική μας πατρίδα απέναντι στη δική τους
    19/10/2026 00:30
Ανάγνωση Νέος κανονισμός της ΕΕ απαγορεύει τις επικίνδυνες τηγανητές πατάτες
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΕΛΛΑΔΑ

Νέος κανονισμός της ΕΕ απαγορεύει τις επικίνδυνες τηγανητές πατάτες

Μια ουσία σε πολλούς άγνωστη το ακρυλαμίδιο, είναι μια καρκινογόνος ουσία η οποία παράγεται όταν αμυλούχες τροφές όπως ψωμί ή πατάτες κ.α ψήνονται ή τηγανίζονται για πολλή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες. Η διαδικασία αυτή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση με έναν νέο κανονισμό, που ισχύει από σήμερα, υποχρεώνει πλέον τους κατασκευαστές να πάρουν άμεσα μέτρα, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 12/04/2018 14:22
Κοινοποίηση
7 λεπ. ανάγνωση

Μια ουσία σε πολλούς άγνωστη το ακρυλαμίδιο, είναι μια καρκινογόνος ουσία η οποία παράγεται όταν αμυλούχες τροφές όπως ψωμί ή πατάτες κ.α ψήνονται ή τηγανίζονται για πολλή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες. Η διαδικασία αυτή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση με έναν νέο κανονισμό, που ισχύει από σήμερα, υποχρεώνει πλέον τους κατασκευαστές να πάρουν άμεσα μέτρα, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Οι πιο μικρές και τραγανιστές πατάτες είναι οι πιο γευστικές αλλά και οι πιο ανθυγιεινές

Ο λόγος; περιέχουν ακρυλαμίδιο. Η ουσία πιστεύεται ότι προκαλεί καρκίνο και βρίσκεται σε προϊόντα πατάτας, δημητριακών και καφέ. H νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι στα πιάτα και τα κύπελλά μας θα προσγειώνεται όσο το δυνατόν λιγότερο ακρυλαμίδιο», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδήλωση για τον ψηφιακό ολοκληρωτισμό στην Κέρκυρα
Έρευνα Jet2: Η Κέρκυρα, δεύτερoς φθηνότερος προορισμός για οικογενειακό φαγητό
Αυλωνίτης: Ο δανειολήπτης δικαιούται να ξέρει πόσο πουλήθηκε το δάνειο του
ΔΥΠΑ: 38.034 θέσεις εργασίας έως το τέλος του 2026 – Οι δικαιούχοι και οι επιδοτήσεις
ΕΟΦ: Απαγορεύει την πώληση τριών συμπληρωμάτων διατροφής – H λίστα

Ήδη στην Καλιφόρνια, η δικαιοσύνη αποφάσισε πρόσφατα ότι η αλυσίδα καφέ Starbucks θα πρέπει να προειδοποιήσει για τις επιβλαβείς επιπτώσεις στα προϊόντα της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε ακόμη ένα βήμα παραπέρα με την έκδοση ειδικού κανονισμού, ώστε να χρησιμοποιούμε λιγότερο ακρυλαμίδιο στην καθημερινή ζωή. Για τους καταναλωτές, αυτό δεν αλλάζει πολλά πράγματα. Ωστόσο, οι παραγωγοί τροφίμων και η βιομηχανία τροφίμων πρέπει να αλλάξουν την προσέγγισή τους στην παραγωγή και την προετοιμασία τροφίμων.

Τι είναι ο νέος κανονισμός;

Ο κανονισμός της ΕΕ θα ισχύει για κάθε εκμετάλλευση που παράγει, μεταποιεί ή εμπορεύεται προϊόντα πατάτας, ψωμί, ζαχαροπλαστικής, δημητριακών για πρωινό, παιδικές τροφές, προϊόντα καφέ ή υποκατάστατα καφέ. Ο κανονισμός αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής με στόχο τη μείωση των επιπέδων ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα. Τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται φυσικά, από το 2010 να μετρούν την περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα σε τακτά χρονικά διαστήματα και να υποβάλουν τα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Efsa). Με βάση τα δεδομένα αυτά, οι επιστήμονες ανέπτυξαν στρατηγικές για τη μείωση των επιπέδων ακρυλαμιδίου στην παραγωγή και τη μεταποίηση τροφίμων, οι οποίες είναι πλέον υποχρεωτικές για όλες τις εταιρείες τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πώς σχετίζεται το ακρυλαμίδιο με τα τρόφιμα

Όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ, σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης σε συνεργασία με το Σουηδικό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων μετρήθηκαν πολύ υψηλές ποσότητες ακρυλαμιδίου (250-3900 μg ανά kg τροφίμου) σε δείγματα τροφίμων πλουσίων σε υδατάνθρακες, τα οποία και θεωρούνται ευρείας κατανάλωσης (π. χ. τηγανητές πατάτες, τσιπς, ψωμί, φρυγανιές) και είχαν υποστεί υψηλή θερμική επεξεργασία (τηγάνισμα ή ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα) (Tareke et al. 2002). Οι ποσότητες αυτές είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από το ανώτατο ημερήσιο ανεκτό όριο, το οποίο δύναται να προσλάβει ο άνθρωπος (κατά μέσο όρο οι ποσότητες αυτές είναι της τάξης των 15-50 μικρογραμμαρίων (μg=10-6 g) την ημέρα αναλόγως με το σωματικό βάρος του κάθε ανθρώπου).

Το ακρυλαμίδιο, λόγω της χημικής του δομής, εμφανίζει δραστικότητα έναντι διαφόρων βιολογικών μορίων με απόρροια πρόκληση μεταλλάξεων στους οργανισμούς. Επίσης, ενώ το μόριο αυτό πιθανότατα δεν αντιδρά με το DNA, το μεταβολιζόμενο στον οργανισμό παράγωγο του, γλυσιδαμίδιο, όντας πολύ περισσότερο δραστικό, αντιδρά, με προφανείς αρνητικές επιδράσεις για τον οργανισμό. Πέραν των μεταλλαξιογόνων χαρακτηριστικών του, το ακρυλαμίδιο έχει αποδεδειγμένες καρκινογόνους ιδιότητες σε πειραματόζωα, αφού έχει δειχθεί ότι προάγει τη δημιουργία αδενωμάτων και αδενωκαρκινωμάτων στο θυρεοειδή καθώς και στα γεννητικά όργανα αρσενικών και θηλυκών ποντικιών. Σε ό,τι αφορά τον άνθρωπο, το ακρυλαμίδιο θεωρείται πιθανός καρκινογόνος παράγοντας.

Η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας, σε νέες επίσημες συστάσεις της, σύμφωνα με το BBC, καλεί τους καταναλωτές να προσέχουν και να βγάζουν τις πατάτες ή το τοστ, μόλις αποκτήσουν το χρυσό χρώμα τους, προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση ακρυλαμιδίου.

Περαιτέρω, προτείνεται στους καταναλωτές, οι πατάτες τις οποίες θα τηγανίσουν, πριν από το τηγάνισμα να τις έχουν βάλει για αρκετή ώρα σε νερό, προκειμένου να έχει μειωθεί η περιεκτικότητα των ιστών σε ελεύθερα σάκχαρα και αμινοξέα. Επίσης, θα ήταν καλό οι πατάτες αρχικά να βράζονται και κατόπιν να υφίστανται σύντομο τηγάνισμα, καθόσον στα διάφορα αμυλούχα βραστά τρόφιμα δεν έχει αναφερθεί σύνθεση ακρυλαμιδίου. Για τη μείωση της έκθεσης σε ακρυλαμίδιο, πέρα από όλα τα άλλα, ο Ε.Φ.Ε.Τ. συνιστά την τήρηση των γενικών κανόνων της υγιεινής διατροφής και του “μέτρου” και της “μεσότητας”, δηλαδή τον περιορισμό της υπερβολικής κατανάλωσης τροφίμων που έχουν υποστεί τηγάνισμα ή ψήσιμο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, την προτίμηση νωπών φρούτων και λαχανικών, το βρασμό ως τρόπο μαγειρέματος ορισμένων τροφίμων και την εν γένει “Μεσογειακή δίαιτα” ως τρόπο διατροφής. Οι επιστημονικές πληροφορίες οι οποίες ήδη υπάρχουν αναφορικά με την παρουσία ακρυλαμιδίου στα διάφορα τρόφιμα, τέλος, θα τύχουν περαιτέρω μελέτης από τα αρμόδια Κοινοτικά όργανα, ώστε να αξιολογηθεί ο ενδεχόμενος διατροφικός κίνδυνος της αθροιστικής έκθεσης του ανθρώπου στην πρόσληψη ακρυλαμιδίου και να παρθούν τα ανάλογα μέτρα.

Πόσο επικίνδυνο είναι το ακρυλαμίδιο;

Η EFSA δημοσίευσε το 2015 μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του κινδύνου ακρυλαμιδίου ( EFSA Journal , Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, 2015 ), με την οποία επιβεβαίωσε τις προηγούμενες εκτιμήσεις: Το ακρυλαμίδιο είναι δυνητικά καρκινογόνο. Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται κυρίως σε παρατηρήσεις σε πειράματα σε ζώα. Εδώ αποδείχθηκε ότι το ακρυλαμίδιο στο ήπαρ μετατρέπεται, μεταξύ άλλων, στην ουσία γλυκιδαμίδη, η οποία αντιδρά έντονα με το γενετικό υλικό. Εκεί αποτρέπει τον γενετικό κώδικα από το να διαβάζεται και ευνοεί τις μεταλλάξεις που μπορεί τελικά να προκαλέσουν καρκίνο.

Στον άνθρωπο, ένας καρκίνος, που προκαλείται από ακρυλαμίδιο, δεν μπορεί να ανιχνευθεί άμεσα. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας εκτιθέμεθα σε πάρα πολλούς ρύπους σε πολύ χαμηλές δόσεις για να μπορέσουμε να αποδώσουμε μόνο μια ασθένεια στο ακρυλαμίδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ανακαινίζω»: Τα επόμενα βήματα των ιδιοκτητών, μετά τη δημοσίευση του οδηγού
Market Pass: Πότε ξεκινούν τα voucher, πώς θα λειτουργούν
«Να σπoυδάσουμε ή να επιβιώσουμε;»: Ολοκληρώθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για δημόσια και δωρεάν Παιδεία
Η εορτή του Αγίου Χριστοδούλου στην Κέρκυρα
Kέρκυρα: Περίπου 1 εκ. επιβάτες κρουαζιέρας μέσα στο 2026
Κοινοποίηση
Κάντε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου γιορτάζει…
  • Σαν Σήμερα 22 Οκτωβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα
  • Βροχές νωρίς το πρωί και βελτίωση στην Κέρκυρα την Πέμπτη
  • Εκδήλωση για τον ψηφιακό ολοκληρωτισμό στην Κέρκυρα
  • Έρευνα Jet2: Η Κέρκυρα, δεύτερoς φθηνότερος προορισμός για οικογενειακό φαγητό

Τελευταία σχόλια

  1. Γιωργος στο Βαριά ήττα για τον ΟΦΑΜ, λύγισε η ΑΕΛ!
  2. Sinan Karasalim στο Market Pass: Voucher σίτισης 60 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα – Παραδείγματα με ποσά
  3. Αναστασια Ροτου στο Market Pass: Voucher σίτισης 60 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα – Παραδείγματα με ποσά
  4. Νίκος στο Market Pass: Voucher σίτισης 60 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα – Παραδείγματα με ποσά
  5. ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Ο Γκίκας για τη Συνάντηση Θιάσων Αιγαίου

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ομόφωνο ψήφισμα του Λαϊκού Κινήματος για θέματα του Νοσοκομείου

21/10/2026 18:17

Η Αστυνομία γιόρτασε τον προστάτη της στην Κεφαλονιά

21/10/2026 14:53

To ΚΚΕ οργανώνει «Περπάτημα στην Ιστορία»

21/10/2026 14:48

Iόνιο Πανεπιστήμιο και Ισπανία συζητούν Erasmus και κινητικότητα

21/10/2026 14:43
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise