• Αρχική
  • CP-Web
  • Στήλες
  • Άρθρα
  • CorfuSports
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
Τετάρτη, 10/09/2025
CorfuPress.com
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS
CorfuPress.com
No Result
View All Result
CorfuPress.com
Home ΑΡΧΕΙΟ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Ολοκληρώθηκαν με Παυλόπουλο οι εκδηλώσεις μνήμης για τον Ιωάννη Καποδίστρια

CorfuPress.com by CorfuPress.com
Δευτέρα, 16/10/2017
A A

Μήνυμα προς την Αλβανία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος από την Κέρκυρα όπου βρέθηκε για τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που διεξάγονται για τον Ιωάννη Καποδίστρια.
 

IMG_20171015_120657
IMG_20171015_120800
IMG_20171015_130911
IMG_20171015_131236
IMG_20171015_131258
IMG_20171015_131314
IMG_20171015_140919
Αναλυτικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Ιερά Μονή Πλατυτέρας όπου βρίσκεται ο τάφος του Ιωάννη Καποδίστρια και τελέσθη τρισάγιο στη μνήμη του, υπογράμμισε:
«Ο Ιωάννης Καποδίστριας μας προσφέρει διαχρονικά το πρότυπο ενός μεγάλου ηγέτη, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Ένα πρότυπο το οποίο είχε, μεταξύ άλλων, δύο χαρακτηριστικά: Το όραμα, και τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Αυτό μας εμπνέει εμάς τους Έλληνες αλλά πρέπει να εμπνέει και όλους εκείνους οι οποίοι έχουν φιλοδοξίες να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και το λέω αυτό για την γειτονική μας Αλβανία κυρίως. Τη φίλη χώρα, με την οποία έχουμε πάντα καλές σχέσεις και ευνοούμε την ενταξιακή της πορεία. Όμως με συμπεριφορές διεθνούς τυχοδιωκτισμού σαν κι αυτές που βλέπουμε τελευταία να αναπτύσσονται μεταξύ Τιράνων και Πρίστινας, ή με συμπεριφορές ωμής παραβίασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όπως συμβαίνει με τις μειονότητες, ή με το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, η Αλβανία, δυστυχώς, υπονομεύει την ενταξιακή της πορεία. Κι αυτό είναι δική της ευθύνη.
Πάντως εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές. Το οφείλουμε και απέναντι στην Ελλάδα αλλά και απέναντι στην Ευρώπη».
«Να κάνουμε άλμα πιο γρήγορα από την φθορά».
Στη συνέχεια, ο ΠτΔ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για τον Ιωάννη Καποδίστρια παρέστη στην τελετή εγκαινίων του μουσείου «Ιωάννης Καποδίστριας».
Ως μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της σταδιοδρομίας του ως Προέδρου της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ο Προκόπης Παυλόπουλος την παρουσία του στα εγκαίνια του “Μουσείου Καποδίστρια” στην Κέρκυρα τονίζοντας ότι «ο Ιωάννης Καποδίστριας άφησε για την Ελλάδα -αλλά και την Ευρώπη την οποία διακόνησε για πολλά χρόνια, πριν έρθει στην Ελλάδα- μια σημαντική παρακαταθήκη ηγεσίας, του πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ο Ηγέτης: Με όραμα, και επιπλέον με αυταπάρνηση».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, είπε: «Θα κλείσω μ΄ ένα στίχο του Οδυσσέα Ελύτη, τον έχω επαναλάβει αρκετές φορές αλλά τούτη την ώρα είναι εξαιρετικά επίκαιρος. Είναι η προτροπή του αντιφωνητή στη “Μαρία Νεφέλη”, που είναι η προτροπή του Ιωάννη Καποδίστρια σε όλους μας εντός και εκτός Ελλάδας: “Να κάνουμε άλμα πιο γρήγορα από την φθορά”».
Η προσφώνηση Γαλιατσάτου
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας και κυρία Παυλοπούλου,
Σας καλωσορίζω στην Κέρκυρα, στην Ιόνια γη, που έχει δώσει στο ελληνικό κράτος σπουδαία τέκνα όπως ο Πρώτος Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, την μνήμη και το έργο του οποίου τιμούμε με τις σημερινές εκδηλώσεις.
Αποτελεί τιμή για εμάς κύριε Πρόεδρε η συνεχής και σταθερή στήριξή σας στα Ιόνια νησιά, η αγάπη σας και η άμεση ανταπόκριση στα αιτήματά μας.
Ξεκινήσαμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία τα επόμενα χρόνια θα κορυφωθεί, με στόχο οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στον Ι. Καποδίστρια να γίνουν ετήσιος θεσμός.
Εκπληρώνουμε έτσι ένα οφειλόμενο χρέος, να τιμήσουμε με τον τρόπο που του αρμόζει, τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας στον τόπο καταγωγής του την Κέρκυρα.
Το πολιτικό ήθος του ανδρός, η ανιδιοτελής αφοσίωσή του στη θεμελίωση του κράτους έμειναν σύμβολα αναλλοίωτα στο πέρασμα των χρόνων, έκαναν όλους εμάς τους Επτανήσιους και πολύ περισσότερο τους Κερκυραίους να επαίρονται για τον Ι. Καποδίστρια.
Είναι αυτά τα στοιχεία που δημιούργησαν την ιστορική ευθύνη να υπενθυμίσουμε και να αναδείξουμε την πολιτική και ιστορική σημασία του έργου και της δράσης του Πρώτου Κυβερνήτη, με εκδηλώσεις εδώ, στην Κέρκυρα, τη γενέτειρα και τόπο ενταφιασμού του.
Δανείζομαι και συνυπογράφω τα λόγια σας Κύριε Πρόεδρε ότι “υπό τις παρούσες συνθήκες η μνήμη του Ιωάννη Καποδίστρια ιδίως, κατά την σημερινή πολλαπλώς κρίσιμη συγκυρία, δεν ανήκει μόνο στην ιστορία, αλλά αποτελεί για όλους μας δείκτη πορείας για να αντιληφθούμε για τη χώρα μας, εκείνο που συμπυκνώνει ο ποιητικός στίχος του Ιωάννη Πολέμη:
Τι έχασε, τι έχει, τι της πρέπει”.
Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω έναν ακόμη ποιητικό στίχο του σπουδαίου Οδυσσέα Ελύτη από το έργο του “ο μικρός Ναυτίλος”:
“Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις”.
Αυτά τα στοιχεία, ο πολιτισμός, η ανθρωπιά, η σκληρή δουλειά, η αισιοδοξία, το πνεύμα αναζήτησης των Ελλήνων και σπουδαιότερο όλων το φρόνημα ελευθερίας είναι τα κύρια συστατικά του λαού μας.
Είναι αυτά τούτα που μας οδηγούν να μην μεμψιμοιρούμε για όσα χάσαμε, να μην λυγίζουμε για τα λίγα που μας απέμειναν, να αγωνιζόμαστε για όσα μας πρέπουν.
Είναι εκείνα τα στοιχεία για τα οποία αγωνίστηκε σκληρά ο Ι. Καποδίστριας, προσφέροντας τον εαυτό του για την πατρίδα του.
Σας ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για την παρουσία σας εδώ και θέλουμε, σε ανάμνηση των σημερινών εορτασμών να σας προσφέρουμε ένα αναμνηστικό δώρο που αποτυπώνει τα Ιόνια νησιά.
Θα είναι τιμή για εμάς να βρίσκεται στο γραφείο σας για να σας θυμίζει κύριε Πρόεδρε ότι η Ιόνια γη είναι φιλόξενη και περήφανη, τόπος ιστορίας και πολιτισμού, μήτρα ιδεών και ιδανικών, πατρίδα σπουδαίων ανθρώπων που προσέφεραν στην πατρίδα υπό αντίξοες συνθήκες και που ποτέ δεν ζήτησαν ανταλλάγματα.
Ο χαιρετισμός Παυλόπουλου
Αναλυτικά ο χαιρετισμός του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου, έχει ως εξής:
«Με δυο λόγια θέλω να τονίσω τούτο: Κατέληξα λέγοντας ότι η σημερινή παρουσία μου εδώ και τα εγκαίνια του Μουσείου Καποδίστρια -στη νέα μορφή του- είναι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της σταδιοδρομίας μου ως Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Δεν υπερβάλω. Και δεν υπερβάλω γιατί αυτά τα εγκαίνια και η απότιση φόρου τιμής στη μνήμη του Ιωάννη Καποδίστρια, μας οδηγεί να αντιληφθούμε τι πρέπει να κάνουμε. Και όχι μόνο εμάς, όλους τους εταίρους μας, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τούτο διότι ο Ιωάννης Καποδίστριας άφησε για την Ελλάδα -αλλά και την Ευρώπη την οποία διακόνησε για πολλά χρόνια, πριν έρθει στην Ελλάδα- μια σημαντική παρακαταθήκη ηγεσίας, του πως πρέπει να συμπεριφέρεται ο Ηγέτης: Με όραμα, και επιπλέον με αυταπάρνηση.
Όραμα, που σημαίνει ότι ξέρει τι είναι εκείνο που επιδιώκει, και αφορά το δημόσιο συμφέρον. Και ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία, με την έννοια του μη υπολογισμού του πολιτικού κόστους, όταν πρέπει αυτό που οφείλεις να κάνεις, να το εκτελέσεις στο ακέραιο. Τούτη την ώρα, αυτό το έχουμε ανάγκη παντού, στην Ευρώπη, εντός και εκτός Ελλάδας. Αναλογιζόμενοι τις ευθύνες που έχουμε εμείς στον Τόπο και στο Λαό μας, και οι ευρωπαϊκές ηγεσίες αναλογιζόμενες την ευθύνη που φέρουν για μια Ευρώπη που υπερβαίνει τους Λαούς της και τα σύνορά της, και έχει πλανητικό ρόλο, θέλω να καταλάβουμε ότι τούτη την στιγμή αυτό που προέχει είναι το Ευρωπαϊκό Όραμα. Η πορεία προς την ενοποίηση, με όρους αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και με βάση την Δημοκρατική Αρχή και το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου.
Αυτά μας δίδαξε ο Καποδίστριας, και αυτά πρέπει να υπηρετήσουμε. Και αυτό το Μουσείο, να θυμάστε ότι είναι ένα λίκνο, μέσα στο οποίο η μνήμη του Ιωάννη Καποδίστρια θα διατηρείται ζωντανή, και θα εκπέμπει τα μηνύματά της μέσα και έξω από την Ελλάδα. Θα κάνω ότι μπορώ πραγματικά, για να διασώσουμε την κληρονομιά του Ιωάννη Καποδίστρια και να την μεταδώσουμε. Γιατί αυτό το οποίο μας λέει ο Ιωάννης Καποδίστριας, είναι εξαιρετικά σημαντικό σε τούτους τους κρίσιμους καιρούς.
Αναφέρατε ένα στίχο του Οδυσσέα Ελύτη κύριε Περιφερειάρχα. Θα κλείσω μ΄ ένα στίχο του Οδυσσέα Ελύτη, τον έχω επαναλάβει αρκετές φορές αλλά τούτη την ώρα είναι εξαιρετικά επίκαιρος. Είναι η προτροπή του αντιφωνητή στη «Μαρία Νεφέλη», που είναι η προτροπή του Ιωάννη Καποδίστρια σε όλους μας εντός και εκτός Ελλάδας:
«Να κάνουμε άλμα πιο γρήγορο από την φθορά»».

CorfuPress.com

CorfuPress.com

Related Posts

rss feed

Γαλιατσάτος: Το μνημείο του Αχιλλείου παραμένει στην τύχη του απροστάτευτο

by ΜΑΝΟΣ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
Τετάρτη, 03/09/2025
rss feed

“Ο Καποδίστριας προκαλεί μίσος στο κατεστημένο ακόμα και σήμερα” ! (video)

by CorfuPress.com
Τρίτη, 26/08/2025
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πρώτη προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Αναφορά στον Ι. Καποδίστρια»

by CorfuPress.com
Πέμπτη, 21/08/2025
rss feed

«Καποδίστριας»: Τέλος τα γυρίσματα, στις αίθουσες τα Χριστούγεννα!

by CorfuPress.com
Τρίτη, 15/07/2025
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

“Ανίσχυρη η περιφερειακή αρχή να προστατεύσει την Κεφαλονιά από τις συνέπειες της κακοκαιρίας”

by CorfuPress.com
Πέμπτη, 03/07/2025
rss feed

Υπογράφτηκε στην Κέρκυρα η ίδρυση του Δικτύου Δήμων «Ιωάννης Καποδίστριας» (φωτορεπορτάζ + video)

by CorfuPress.com
Πέμπτη, 22/05/2025
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΝΑΣΑ: Έξι έργα και μελέτες για την Κεφαλονιά διέγραψε ο περιφερειάρχης

by CorfuPress.com
Σάββατο, 10/05/2025
Next Post

Σφακιανάκης: Το μόνο που έλειψε ήταν το γκολ!

Τι αποφάσισε το ΔΣ της Superleague!

??????????????????????????????????????????????????????????

S.L.: Κράτησε το +3, από την ουρά!

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία σχόλια

  • Avatar Κερκυραίος πολιτης στο Προς αναθεώρηση ο Κανονισμός Αστικής Λειτουργίας: “Γιουσουρούμ ελληνιστί.. Ποια ΟΥΝΕΣΚΟ σε λίγο θα μας ζητάνε άδεια για ναδιαβαινουμε τα καντουνια. Ζητιανια θορυβος απο τους εποχουμενους με…” Σεπ 9, 20:29
  • Avatar Σπάθας Στέφανος στο Συνέλαβαν δύο 17χρονους για ναρκωτικά στην Κέρκυρα: “Ημεδαποί κι’αυτοί μέ τήν έννοια τών locals ή “ημεδαποί” οπαδοί τής ποδοσφαιρικής ομάδας Roma ?” Σεπ 7, 23:21
  • Avatar Σπάθας Στέφανος στο Γκίκας: H Ευρωπαϊκή Νομοθεσία δεν επιτρέπει τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά του Ιονίου!: “Δεν είσαι τόσο όμορφος όσο νομίζεις Γκίκα, οπότε σταμάτα κάθε φορά πού πετάς τήν κουταμάρα σου, νά διαφημίζεις καί τήν…” Σεπ 7, 23:14
  • Avatar Σπάθας Στέφανος στο Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 59χρονος γιατρός: “Τό ονοματάκι του δέν κάνει νά τό γνωρίζουμε ή μήπως υπάγεται καί αυτό στά “προσωπικά δεδομένα” ? Διότι έχει παραχεστεί…” Σεπ 5, 16:54
  • Avatar Σπάθας Στέφανος στο Γουβιά: Συλλογική καταγγελία για εγκατάσταση υπέρογκης κεραίας κινητής: “Απόλυτα σύμφωνος μετά καταγγελόμενα, όμως όταν δέν “πιάνει” τό κινητό ξέρουμε νά κατεβάζουμε “καντήλια” καί άλλα διάφορα !” Σεπ 5, 16:46

Το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009

ακολουθήστε μας

No Result
View All Result
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CP-Web/CorfuPress.com
  • CorfuSports.com

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

WEBSITE: www.corfupress.com
C.P.WEB-CORFUPRESS.COM – ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ //
ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
MANTZAΡΟΥ 6 – T.K. 49132, ΚΕΡΚΥΡΑ
ΑΦΜ: 107115640 – ΔΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2661026992
EMAIL: [email protected]
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΝΙΚΟΛΑΪΣ ΒΛΑΧΟΥ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

No Result
View All Result
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

Εφόσον πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ τότε αυτόματα δηλώνετε ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης και την χρήση των cookies στις σελίδες μας καθώς και οτι συναινείτε βάσει της νεας Ευρωπαικής οδηγίας GDPR. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ .