• Αρχική
  • CP-Web
  • Στήλες
  • Άρθρα
  • CorfuSports
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
Τετάρτη, 21/05/2025
CorfuPress.com
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS
CorfuPress.com
No Result
View All Result
CorfuPress.com
Home ΑΡΧΕΙΟ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Μπαράζ ανακοινώσεων για το Πολυτεχνείο

ΜΑΝΟΣ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ by ΜΑΝΟΣ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
Πέμπτη, 16/11/2017
A A

ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Πάμπολλες οι ανακοινώσεις με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Η Φωτεινή Βάκη
«Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά την κορυφαία πράξη αντίστασης ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς, η εξέγερση του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να είναι βαθιά χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη και να μας εμπνέει.
Αυτή η συλλογική μνήμη δεν πρέπει να σβηστεί ποτέ. Οφείλουμε να θυμόμαστε τα τραγικά γεγονότα του Πολυτεχνείου και το φωτεινό παράδειγμα της μέχρι αυτοθυσίας πίστης στη Δημοκρατία, την Ελευθερία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Κόντρα στους αναθεωρητές, όσους σπιλώνουν την εξέγερση και τους όψιμους απολογητές του δικτατορικού καθεστώτος, το μεγαλειώδες σύμβολο αντίστασης στον αυταρχισμό θα ορθώνεται για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας διαχρονικά.
Τιμούμε τους ελεύθερους αγωνιζόμενους φοιτητές του 1973, τους νεκρούς της επταετίας, όσες και όσους φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν από το καθεστώς. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον ανιδιοτελή τους αγώνα για μια δημοκρατική και δίκαιη κοινωνία. “Εδώ Πολυτεχνείο!”».
Ο Κώστας Παυλίδης
44 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι μνήμες και τα μηνύματα της εξέγερσης προβάλλουν στο προσκήνιο επίκαιρα και ανθεκτικά. Σήμερα, που η χώρα, η κοινωνία και η νέα γενιά προσπαθούν να βγουν από την δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η παρακαταθήκη του αγώνα του Πολυτεχνείου για δημοκρατία, ελευθερία και αξιοπρέπεια είναι ο οδηγός για ένα ελπιδοφόρο αύριο. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί σύμβολο αντίστασης και ενότητας. Αποδεικνύει με τον πιο λαμπρό τρόπο ότι χαμένη μάχη είναι εκείνη που δεν δίνεται.
Στις μέρες μας, όπου τα φαντάσματα της μισαλλοδοξίας και του φασισμού προσπαθούν διακαώς να πάρουν πάλι σάρκα και οστά, η διαφύλαξη των δημοκρατικών κατακτήσεων, ο αγώνας ενάντια στις νεοναζιστικές πρακτικές και σε όσους επιδιώκουν να δηλητηριάσουν την κοινωνία με τον ρατσισμό, αποτελούν απόδοση τιμής στο Πολυτεχνείο και έμπρακτη αναγνώριση της συμβολής του  στη δημοκρατική ιστορία της χώρας.
Απέναντι σε εκείνους που προσπαθούν να σπιλώσουν τη μνήμη των αγωνιστών και των νεκρών του Πολυτεχνείου, ενάντια στις προσπάθειες η λήθη να νικήσει τη μνήμη, ενάντια σε εκείνους που προσπαθούν να παραχαράξουν την ιστορία αλλά και σε εκείνους που επιδιώκουν να διαδραματίσουν ρόλο αυτόκλητου ιδιοκτήτη στο κίνημα, ο λαός απαντά με ενότητα και  συλλογική δράση.  Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί το φωτεινό παράδειγμα απέναντι στην κοινωνική οπισθοδρόμηση, στην εθνική αναδίπλωση και την ακροδεξιά περιχαράκωση.
Ορμώμενοι, λοιπόν, από την ύψιστη αυτή συλλογική αντίσταση, συγκροτούμε τη νέα ταυτότητα που θα μας οδηγήσει στην επόμενη μέρα, στην μετά την κρίση εποχή. Με σεβασμό στο παρελθόν, με οδηγό την Ιστορία. Για την κοινωνική αξιοπρέπεια και προκοπή.
Για την οφειλόμενη τιμή στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, είναι σημαντική η πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας να αναθέσει στον γλύπτη Γιώργο Μέγκουλα την κατασκευή μνημείου στο προαύλιο του κτηρίου της, η τελετή για τα αποκαλυπτήρια του οποίου γίνεται ανήμερα της επετείου, στο χώρο της Παλαιάς Νομαρχίας στις 12:00π.μ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας
Έχουν περάσει 44 χρόνια και, όμως, η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου παραμένει πάντοτε επίκαιρη. Η θυσία των νέων εκείνων οραματιστών κρατά την παρουσία τους αγέρωχη στον χρόνο, θυμίζοντας την αδιάκοπη υποχρέωση όλων να προασπίσουμε τα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκαν.
Η μάχη για τη δημοκρατία συνεχίζεται. Η προσπάθεια ενίσχυσης και επέκτασής της, ώστε όλοι ανεξαιρέτως να απολαμβάνουν τα προνόμιά της, οφείλει να είναι διαρκής. Ο αγώνας για τη διατήρηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και για την εξασφάλιση της αξιοπρέπειας κάθε συνανθρώπου μας χρειάζεται να είναι άοκνος.
Η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου σφράγισε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, γιατί στηρίχτηκε σε μια πράξη αντίστασης που επιχείρησε -και τα κατάφερε- να ρίξει φως στο σκοτάδι της επαίσχυντης επταετούς δικτατορίας.
Αν πεποίθηση είναι πως οι εποχές εκείνες πέρασαν ανεπιστρεπτί, ας κοιτάξουμε καλύτερα γύρω μας: νοσταλγοί της χούντας, θερμοί υποστηρικτές αυταρχικών καθεστώτων, υπάρχουν ακόμα και κάνουν την παρουσία τους αρκούντως διακριτή. Όπως υπάρχουν ρατσιστές, ξενόφοβοι, κήρυκες του μίσους καλυμμένοι με τη μάσκα του φιλόπατρι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πεπεισμένος ότι η βία φέρνει βία· γι’ αυτό και καταδικάζει κάθε μορφή της από όπου κι αν προέρχεται και σε όποιον κι αν απευθύνεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμάται και τιμά τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, αλλά και όλους όσοι αντιστάθηκαν στη χούντα, γιατί πιστεύει σε μια κοινωνία δημοκρατίας, ελευθερίας, δικαιοσύνης, λαϊκής κυριαρχίας. Έτσι θέλει να οραματίζεται το μέλλον της χώρας και θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται γι’ αυτό.
 
To KKE Κέρκυρας
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΣΑΡΟΚΟ
Τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, της Νομικής που προηγήθηκε, καθώς και όλης της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας παραμένουν ζωντανά κι επίκαιρα, γιατί παραμένει επίκαιρος ο αγώνας ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που τσακίζει τα  εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, ενάντια στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, προϊόν της οποίας υπήρξε και η στρατιωτική δικτατορία.
Ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, εξαιτίας των νέων δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η επέκταση της βάσης της Σούδας, η εγκατάσταση νέων αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων, όπως στην Αλεξανδρούπολη, η μεταφορά “ειδικών όπλων” στον Άραξο, οι υπέρογκοι εξοπλισμοί για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, συνιστούν αναβάθμιση της συμμετοχής της χώρας μας στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες δυνάμεις για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαδρόμων στρατηγικής σημασίας.
Αυτή η αναβάθμιση, που αφορά τα κέρδη του ελληνικού κεφαλαίου κι έχει τη στήριξη και των άλλων κομμάτων εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Θα οδηγήσει σε νέους πολέμους κι επεμβάσεις, νέες αλλαγές συνόρων, νέα κύματα προσφύγων.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να τιμήσουν τον ηρωϊκό ξεσηκωμό στο Πολυτεχνείο και τους νεκρούς της πάλης ενάντια στην δικτατορία, να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις γιορτασμού.
Να αποκρούσουν όσους διαστρεβλώνουν την ουσία και τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, προσπαθώντας να τον φέρουν στα μέτρα των αντιλαϊκών πολιτικών που υλοποιούν, σπέρνοντας ταυτόχρονα την αυταπάτη της “δίκαιης ανάπτυξης” σε ένα άδικο, εκμεταλλευτικό σύστημα.
Να απομονώσουν τους σύγχρονους υμνητές της χούντας, τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής και όσους χύνουν το δηλητήριο του ρατσισμού, του φασισμού, του αντικομμουνισμού.
Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τα μέλη και στελέχη του, τους νέους και τις νέες της ΚΝΕ, τα μέλη της Αντι-ΕΦΕΕ, όλους εκείνους και εκείνες, που αγωνίστηκαν στην αντιδικτατορική πάλη, δεν λύγισαν στις διώξεις, στα βασανιστήρια, στις φυλακές, τα στρατοδικεία και τις εξορίες. Η ηρωική στάση του ΚΚΕ σε συνθήκες, που το Κόμμα έδινε παράλληλα τη μάχη ενάντια στη διαλυτική δράση του οπορτουνισμού, η ανασυγκρότηση των οργανώσεών του, η ίδρυση της ΚΝΕ, αποτέλεσαν παράγοντες που συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιδικτατορική πάλη.
Η στρατιωτική δικτατορία, που επιβλήθηκε, αναδεικνύει το χαρακτήρα της αστικής εξουσίας, ως δικτατορίας του κεφαλαίου, που παίρνει διάφορες μορφές. Αναδεικνύει ότι ο αντικομμουνισμός, που ήταν επίσημη ιδεολογία της χούντας, αποτελεί πάντα τον προπομπό συνολικής επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Δεν είναι τυχαίο ότι η στρατιωτική δικτατορία υπηρέτησε δια «πυρός και σιδήρου» τα συμφέροντα της αστικής τάξης, σε βάρος του λαού, από το 1967 έως το 1974. Χτύπησε τα εργατικά, λαϊκά, δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Ήταν ένα διεφθαρμένο καθεστώς, που έδωσε νέα προκλητικά προνόμια στο εγχώριο και ξένο κεφάλαιο. Το ρόπαλο, ο χαφιές, η φυλακή, η εξορία, ο θάνατος ήταν η «σιδερένια φτέρνα» του κεφαλαίου.
Η στρατιωτική δικτατορία αποτελεί, επίσης, ένα ακόμη παράδειγμα για τους κινδύνους που απειλούν τον ελληνικό λαό, εξαιτίας της συμμετοχής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και σχεδιασμούς. Υλοποίησε τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με αποκορύφωμα το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου στην Κύπρο, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και κατοχή.
Όλα αυτά διαγράφονται απ’ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία εξωραΐζει τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, κάνοντας λόγο για “κοινές αξίες”,  προσβάλλοντας ακόμη και την ιστορική μνήμη, τις θυσίες και τους αγώνες του λαού μας.
Η μετάβαση απ’ τη στρατιωτική δικτατορία στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον Ιούλη του 1974, δεν έδωσε ουσιαστική και οριστική λύση στα λαϊκά προβλήματα, παρά τις κατακτήσεις των εργαζομένων, που επιτεύχθηκαν σε συνθήκες όπου ο συσχετισμός δύναμης και η ύπαρξη του σοσιαλιστικού συστήματος βοηθούσαν σε μια τέτοια κατεύθυνση.
Αποδείχθηκε ότι οι όποιες κατακτήσεις και παραχωρήσεις στον καπιταλισμό, είναι προσωρινές. Ότι όσες κυβερνήσεις επιλέγουν να διαχειριστούν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τους νόμους του, αναπόφευκτα ακολουθούν αντιλαϊκές πολιτικές. Οι κρίσεις, η ανεργία, η φτώχεια, ο αυταρχισμός, οι πόλεμοι θα υπάρχουν όσο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών, όσο η Ελλάδα είναι δέσμια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τύπου ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Αποδεικνύει επίσης ότι το κύριο για το εργατικό – λαϊκό κίνημα, σε κάθε φάση και καμπή της ιστορίας, είναι η συγκέντρωση δυνάμεων στη πάλη ενάντια στα μονοπώλια, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, τον καπιταλισμό, με στόχο την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό. Αυτός ο αγώνας μπορεί να αποκρούει αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπά κατακτήσεις, να αντιπαλεύει το φασισμό, να υπερασπίζεται δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες για το λαό, όταν στο στόχο της έχει την ίδια την καπιταλιστική εξουσία.
Οι ΑΝΕΛ Κέρκυρας
Το Πολυτεχνείο υπήρξε η κορυφαία έκφραση αντίστασης στη δικτατορία και αποτελεί διαχρονικό σύμβολο αγώνα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Το κυρίαρχο σύνθημα ”Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία”παραμένει πάντα επίκαιρο. Το ενωτικό,ομόψυχο και αγωνιστικό πνεύμα της εξέγερσης του ’73 αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη αγώνων δημοκρατίας, ελευθερίας και αξιοπρέπειας για τις επόμενες γενιές και αποτελεί οδηγό για ένα ελπιδοφόρο μέλλον.
Η ιστορία του Πολυτεχνείου απέδειξε ότι όταν ο λαός είναι ενωμένος και θέλει να γίνει κυρίαρχος της μοίρας του, μπορεί να κερδίσει την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την Εθνική Αξιοπρέπεια.Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να τιμούμε την ιστορία μας, αλλά και να αγωνιζόμαστε, διεκδικώντας όλα εκείνα που οι κατεστημένες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις επιχείρησαν να μας στερήσουν.
Ο τωρινός σημαντικός εθνικός στόχος είναι να απαγκιστρωθεί η χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία και να δημιουργηθούν συνθήκες οικονομικής, ανάπτυξης,κοινωνικής δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας για τους πολίτες. Η δικαίωση αυτής της προσπάθειας συνιστά την οφειλόμενη απόδοση τιμής στην ιστορία του Πολυτεχνείου.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τιμούμε τη σημερινή 44η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου,επισημαίνοντας την ανάγκη διαφύλαξης του δημοκρατικού κεκτημένου ως έμπρακτη αναγνώριση της συμβολής του Πολυτεχνείου στην δημοκρατική ιστορία της χώρας.
Η ΛΑΕ Κέρκυρας
Η επέτειος των 44 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου βρίσκει τον ελληνικό λαό να παραμένει σφιχτά «αλυσοδεμένος» στα μνημόνια της εξοντωτικής λιτότητας και τη χώρα να εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς επικυριαρχίας από τους οικονομικούς «δολοφόνους» των τραπεζών, των πολυεθνικών και των «αρπακτικών» – funds.
Η ελληνική κοινωνία, στη μεγάλη πλειονότητα της, συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη, μεταξύ άλλων, με:
· τη διαρκή συρρίκνωση των κοινωνικών, εργασιακών και ασφαλιστικών της δικαιωμάτων,
· τη «φόρο – καταλήστευση» των «κουρεμένων» έως και μηδενικών εισοδημάτων,
· την απώλεια ακόμη και των στοιχειωδών κυριαρχικών δικαιωμάτων στον τόπο μας,
· την υφαρπαγή των α’ κατοικιών και ό,τι έχει απομείνει από τις λαϊκές περιουσίας μετά από 8 χρόνια «φοροληστρικών» πολιτικών, μέσα από τους επικείμενους -ηλεκτρονικούς και μη- πλειστηριασμούς και
· το συνεχιζόμενο brain drain (το «κύμα» μετανάστευσης) των νέων προς το εξωτερικό.
Το πολιτικό και οικονομικό ιερατείο των Βρυξελλών και του Βερολίνου ήδη έχουν αποφασίσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς αιώνιας λιτότητας, με μια οικονομία συρρικνωμένη και άμεσα εξαρτημένη από τις επιλογές και τα «αιμοσταγή» για τον λαό «θέλω» τους και μετά το καλοκαίρι του 2018! Ο δήθεν τερματισμός των μνημονίων αποτελεί μια μεγάλη κυβερνητική επικοινωνιακή απάτη, μια ψευδεπίγραφη ελπίδα, ούτως ώστε οι λαϊκές αντιδράσεις να παραμείνουν ασθενείς, μετά την απογοήτευση που προκάλεσε η προδοσία του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα του 2015. Οι «οικονομικοί δολοφόνοι» των Βρυξελλών και του αμερικανοκρατούμενου ΔΝΤ, το έχουν δηλώσει επίσημα, ανερυθρίαστα, σε θεσμικό επίπεδο, ότι η Ελλάδα θα παραμείνει «αλυσοδεμένη» στη μνημονιακή νομοθεσία για τις επόμενες δεκαετίες, σε καθεστώς κοινωνικής και οικονομικής υποτέλειας.
Στο πλαίσιο αυτό, η 3η αξιολόγηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, προβλέπει νέες περικοπές κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις με αιχμή το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό και φυσικά, την υλοποίηση του σχεδίου για την υφαρπαγή των λαϊκών περιουσιών μέσω -και- των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Μέσα στο περιβάλλον αυτό, τα συνθήματα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», «Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», τα οποία συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία το 1973, παραμένουν απόλυτα επίκαιρα. Η εξέγερση του λαού και της νεολαίας την εποχή εκείνη ενάντια στη δικτατορία, στην αμερικανοκρατία, στον ιμπεριαλισμό, στην κατάργηση της δημοκρατίας και της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας ήταν ένας καταλύτης που έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο στην πτώση της χούντας.
Σήμερα, τα μηνύματα του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού αγώνα μπορούν και αποτελούν το νήμα της συνέχισης του αγώνα. Μας εμπνέουν για διεκδίκηση σταθερής και καλά αμειβόμενης εργασίας, καλύτερης δημόσιας Παιδείας, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης για μια κοινωνία ελευθερίας, δημοκρατίας και ισχυρών κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων.
Οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι «οικονομικοί δολοφόνοι» καταργούν κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, ακυρώνουν την δημοκρατία, «τσαλακώνουν» την εθνική και λαϊκή κυριαρχία, διευρύνουν δραματικά τη φτώχεια, τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το ευρώ και οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των τραπεζιτών και των funds διαμορφώνουν μια πραγματική φυλακή για τους λαούς. Τα μνημόνια αποτελούν την συμπύκνωση των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.
Σήμερα, 44 χρόνια μετά, τιμούμε το Πολυτεχνείο με τους αγώνες και την πάλη για ένα ισχυρό, μαζικό, λαϊκό μέτωπο αντίστασης, ανατροπής και ελπίδας.
Σήμερα τιμούμε της εξέγερση του Πολυτεχνείου με νέους αγώνες του λαού και της νεολαίας για την αντιμνημονιακή ανατροπή, για μία εναλλακτική στα μνημόνια φιλολαϊκή πορεία της χώρας και για ένα πολιτικό μέτωπο των Αριστερών και αντιμνημονιακών δυνάμεων, που θα προωθήσει αυτούς τους στόχους. Συνεχίζουμε τους αγώνες για μία Ελλάδα χωρίς καταστροφική λιτότητα και ταπεινωτική εποπτεία, με Δημοκρατία, με ανάπτυξη προς όφελος του λαού, με αξιοπρέπεια, με κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη.
Η ΛΑΕ καλεί τον ελληνικό λαό να συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση τον αντιμνημονιακό αγώνα του για την ανατροπή των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης, για μια πραγματικά ριζοσπαστική εναλλακτική λύση, για την κατοχύρωση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.
Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας
Στις 17 Νοεμβρίου ο ελληνικός λαός τιμά την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Με τον εορτασμό της επετείου αυτής τιμούμε ανθρώπους, οι οποίοι με υψηλά ιδανικά και αγώνες άνοιξαν το δρόμο προς την Ελευθερία και την Δημοκρατία.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει και σήμερα ζωντανό ορόσημο των αρχών και των αξιών του ανθρώπου για μια καλύτερη ζωή σε ένα ελεύθερο κόσμο με κοινωνική δικαιοσύνη, ειρήνη και ευημερία για όλους.
Η ημέρα αυτή δεν είναι απλά μια γιορτή αλλά είναι μνήμες ζωντανές, αναλλοίωτες μέσα στο βάρος του χρόνου, που καθημερινά γίνονται πιο επίκαιρες και πιο σημαντικές και καθοδηγούν τους αγώνες που δίνουμε για ένα καλύτερο αύριο ως άνθρωποι αλλά και ειδικότερα ως εργαζόμενοι.
Συνδικάτα και πολίτες πρέπει όλοι να δώσουμε τον αγώνα και να αποτελέσουμε ανάχωμα, όταν τα εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματά μας συνεχίζουν να δέχονται επιθέσεις, αμφισβητήσεις και ανατροπές, ώστε να σταματήσουμε την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων που έχει πάρει τη μορφή της χιονοστιβάδας.
Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου δίνει το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι θα συνεχίσει αυτό τον αγώνα με αμείωτη ορμή και ένταση, υπερασπιζόμενο τα συμφέροντα των εργαζομένων, για να αποτραπούν τα νέα αντεργατικά σχέδια της συγκυβέρνησης και της Τρόικας.
Τα μηνύματα της ΕΝΟΤΗΤΑΣ, της ΟΜΟΨΥΧΙΑΣ και του ΑΓΩΝΑ του Πολυτεχνείου είναι σήμερα στο δικό μας χώρο περισσότερο επίκαιρα από κάθε άλλη φορά. Σήμερα που καταργούνται και καταπατούνται ακόμα και τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων, η ΕΝΟΤΗΤΑ και ο ΑΓΩΝΑΣ επιβάλλεται να κυριαρχήσουν στα συνδικάτα.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΜΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΕΝΑΚ-Πορεία Αριστερή
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2017 – ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ”
44 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η σημερινή Ελλάδα βυθίζεται μέρα με τη μέρα και βαθύτερα σε μία κατάσταση εθνικής εξάρτησης και εξόντωσης – εξαθλίωσης της εργατικής τάξης, των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας του τόπου.
44 χρόνια πριν, η εξέγερση του Νοέμβρη 1973 ήρθε ως συνέχεια άλλων μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων που είχαν γίνει στα χρόνια της αμερικανοκίνητης χούντας, των οποίων τέθηκε στην πρωτοπορία το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα (κατάληψη Νομικής κ.α.) και αποτέλεσε τη κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα, ενάντια και κόντρα στις συμβιβασμένες “λογικές” – πρακτικές των διάφορων ρεφορμιστικών -πολιτικάντικων – “ρεαλιστικών” ομάδων και πυροδότησε εξελίξεις που οδήγησαν τελικά στη πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας.
Το μήνυμα που έρχεται στο παρών από το αγωνιστικό πλαίσιο του Πολυτεχνείου, έχει και σήμερα ιδιαίτερη βαρύτητα, σε μια εποχή που η εξάρτηση της Ελλάδας από τα ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΕΕ-ΕΚΤ, ΔΝΤ-ΗΠΑ κλπ) βαθαίνει ολοένα και περισσότερο (με την αμερικανονατοική στρατιωτική παρουσία – βάσεις – να ενισχύεται) συνθλίβοντας τις παραγωγικές δυνάμεις και υποδομές, διαλύοντας την οικονομία και τελικά οδηγώντας την εργατική τάξη στην πλήρη και απόλυτη εξαθλίωση, στην ραγδαία πτώση του βιοτικού επίπεδου της, μέσα από τους μισθούς πείνας, την απόλυτη κυριαρχία των πολυεθνικών και των “νόμων της αγοράς”, τις λεγόμενες ελαστικές σχέσεις εργασίας, την αναγκαστική μετανάστευση και την την ανεργία που παραμένει μεγάλη και ανεξέλεγκτη.
Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων, με βάση τις εντολές των ιμπεριαλιστών – δανειστών, διαλύει ένα – ένα ότι έχει απομείνει ακόμα όρθιο: Αποδεχόμενη τις ληστείες των αποθεματικών των ταμείων όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, συρρικνώνει ακόμα περισσότερο τις συντάξεις και χρησιμοποιεί τα χρήματα αυτά για αποπληρωμή των χρεών και την «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών. Το λεγόμενο “χρέος” που δεν είναι του λαού, συνεχίζει πανύψηλο, με παρουσία “δεσποτική” για πολλές ακόμα δεκαετίες, αποτελώντας το βασικό εργαλείο της σκληρής εξάρτησης και των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων. Η δημόσια περιουσία και η δημόσια γη ξεπουλιούνται για ένα κομμάτι ψωμί (Ελληνικό, ΟΣΕ, αεροδρόμια κ.α.). Οι εργασιακές σχέσεις διαρκώς και χειροτερεύουν για τους εργαζομένους. Το δικαίωμα στο συνδικαλισμό και την απεργία είναι στο στόχαστρο. Η εργοδοτική τρομοκρατία κυριαρχεί στους εργασιακούς χώρους. Το πάγωμα διορισμών έχει δημιουργήσει τεράστια κενά σε σχολεία και σε νοσοκομεία, προκαλώντας και αυξάνοντας τα θεόρατα προβλήματα στη παιδεία και την υγεία. Όλα τα παραπάνω, μαζί με μία πρωτόγνωρη και επικίνδυνη διαδικασία αυταρχικών μέτρων φασιστικοποίησης (σκέψεις για νέο τρομονόμο, κελιά τύπου Γ, κ.α.) μαζί και με τα τάγματα εφόδου της χρυσής αυγής και όλους τους παλιούς και όψιμους νοσταλγούς της χούντας, που δε χάνουν ευκαιρία να ρίξουν το ρατσιστικό – σοβινιστικό – φασιστικό τους δηλητήριο, διαμορφώνουν μια συγκεκριμένη κατάσταση..
Η 17 Νοέμβρη για εμάς, την ΕΝΑΚ και την Πορεία Αριστερή, δεν απλά μία μέρα μνήμης. Είναι μια μέρα αγώνα και ένα διαρκές πολιτικό σύμβολο, και έτσι θα είναι μέχρι να δικαιωθούν ουσιαστικά τα αιτήματα των εξεγερμένων φοιτητών για ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ. Σήμερα διαδηλώνουμε με τα ίδια προτάγματα και με τη πείρα του παρελθόντος, για την δικαίωση των ίδιων αιτημάτων, των αγώνων και των αγωνιστών, ηρώων του Νοέμβρη του 1973. Τα αντιιμπεριαλιστικά – αντιφασιστικά – λαϊκά αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου διαθέτουν τώρα μια νέα, σύγχρονη επικαιρότητα και δυναμική. Καλούμε το λαό και τη νεολαία να βγουν ξανά στο δρόμο του αγώνα ώστε να δυναμώσουν την πάλη κατά του ιμπεριαλισμού και του πολέμου, κατά της εργατικής λαϊκής εξαθλίωσης, της φτώχειας, της ανεργίας, της φόρο εξόντωσης, κατά του εθνικισμού-ρατσισμού-αντισημιτ ισμού, κατά του σκοταδισμού της εκκλησιαστικής αντίδρασης, κατά του φασισμού και ναζί – φασισμού.

ΜΑΝΟΣ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ

ΜΑΝΟΣ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ

Related Posts

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Οι μέρες που δακρύζουν”: Το μυθιστόρημα της Αλ. Μητσιάλη για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου (VIDEO)

by CorfuPress.com
Κυριακή, 17/11/2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φοιτητική πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου

by CorfuPress.com
Κυριακή, 17/11/2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γεμάτο το Εργατικό Κέντρο στην εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου (VIDEO – ΦΩΤΟ)

by CorfuPress.com
Κυριακή, 17/11/2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο κείμενα του Σπύρου Μονόπωλη για το Πολυτεχνείο…

by CorfuPress.com
Κυριακή, 17/11/2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα λουλούδι για τη μνήμη της σπίθας που έφερε πάλι τη Δημοκρατία στην Ελλάδα…

by CorfuPress.com
Κυριακή, 17/11/2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στίχοι Κερκυραίων για τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου

by CorfuPress.com
Σάββατο, 16/11/2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Αριστερά Κέρκυρας: Εδώ Πολυτεχνείο…

by CorfuPress.com
Σάββατο, 16/11/2024
Next Post

Συνεδρίασε, εκτάκτως, το Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας

Δήμος: Τι κινήσεις έχει πραγματοποιήσει για την αποκατάσταση των ζημιών στο νότο

Τελετή μνήμης και τιμής για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία σχόλια

  • Avatar ενας κερκυραιος στο Κάτοικοι Παλιάς Πόλης: Καρεκλοτράπεζα & το Τσίρκο Medrano…: “Παει η Κερκυρα μας ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΑΤΕ ΡΕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!” Μάι 20, 13:54
  • Avatar Σπύρος Ζερβός στο Ολοκληρώθηκε η έκθεση «Ν.X Μάντζαρος… και βλέποντας απέναντι» στην Ακαδημία Αθηνών: “Ευχαριστίες για την ενημέρωση! Ωστόσο αναφέρετε προς το τέλος: “υλικό προερχόμενο «από τη Φιλαρμονική Εταιρεία “Μάντζαρος” («Παλαιά», έτος ίδρυσης: 1840)”.…” Μάι 19, 18:58
  • Avatar Κερκυραιος πολιτης στο Ο… Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι 16 Ιουνίου ξεκινούν τα υδροπλάνα: “Να τους δωσει μερικα εκατομμυρια για να “μεταφερουν” ασθενεις απο το ανυπαρκτο νοσοκομειο (;) Κερκυρας, Παξων και διαποντιων νησων. Περαστικα…” Μάι 12, 11:02
  • Avatar Κερκυραιος πολιτης στο «Θρήνος» για Παπαδάκη κι ούτε ένα δάκρυ για τις περιφερειακές εφημερίδες: ““Προσωπικοτητα” της νεοΕλληνικης πραγματικοτητας, της ρησης, “ο θανατος σου η ζωη μου”. Σιχασια το λεμε.” Μάι 12, 10:56
  • Avatar ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Ένα φάντασμα πάνω στο λόφο τ’ Αβράμη το «Φτωχοκομείο»!: “Ο λόφος Αβράμη με τά διάσπαρτα απομεινάρια τού παλαιού Βενετσιάνικου οχυρού, είναι ένα κεφάλαιο γιά τήν Κέρκυρα, τό οποίο θά…” Μάι 8, 12:10

Το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009

ακολουθήστε μας

No Result
View All Result
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CP-Web/CorfuPress.com
  • CorfuSports.com

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

WEBSITE: www.corfupress.com
C.P.WEB-CORFUPRESS.COM – ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ //
ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
MANTZAΡΟΥ 6 – T.K. 49132, ΚΕΡΚΥΡΑ
ΑΦΜ: 107115640 – ΔΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2661026992
EMAIL: [email protected]
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΝΙΚΟΛΑΪΣ ΒΛΑΧΟΥ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

No Result
View All Result
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

Εφόσον πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ τότε αυτόματα δηλώνετε ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης και την χρήση των cookies στις σελίδες μας καθώς και οτι συναινείτε βάσει της νεας Ευρωπαικής οδηγίας GDPR. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ .