Το ψήφισμα
Οι ανοιχτές δημοκρατικές μας λειτουργίες, οι αγώνες μας, τα γεγονότα και η εξέλιξή τους δικαιώνουν απόλυτα τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
Πέρασαν πέντε ολόκληρα πέτρινα χρόνια που η λειτουργία του νοσοκομείου μας υποβαθμίζονταν συνέχεια, χωρίς να υπάρχει ισχυρή φωνή και αντίδραση σε αυτό τον κατήφορο.
Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό αποχωρούσε από το νοσοκομείο, χωρίς να αναπληρώνεται, με αποτέλεσμα η λειτουργία του νοσοκομείου να υπερβεί τα κατώτερα όρια ασφαλείας τόσο για τους εργαζόμενους σε αυτό, όσο και για τους χρήστες υγείας.
Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα με το βαρύτατο πρόστιμο των 150 εκατομμυρίων ευρώ, γιατί αναγκάζει σε απίθανη υπερεργασία το ιατρικό της προσωπικό που αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών. Αυτή η καταδίκη μεταφράζεται σε χρηματοδότηση του συστήματος και αθρόες προσλήψεις σύμφωνα με τα οργανογράμματα των νοσοκομείων.
Η 6η Υ.Πε. που εδρεύει στην Πάτρα, αποδείχθηκε ανίκανη να καταλάβει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του νοσοκομείου της Κέρκυρας. Εξάλλου είναι τόσο μακριά από τα καθημερινά προβλήματα και τους προβληματισμούς.
Οι τοπικοί πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς, δήθεν αγωνίζονται για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και των χρηστών υγείας του νομού, τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών.
Τους απαντάμε ξεκάθαρα. Θα κριθείτε από την κατάκτηση:
– ΠΕΣΥ Ιονίων νήσων με έδρα την Κέρκυρα
– ΕΚΑΒ Κέρκυρας με έδρα (φυσικά) την Κέρκυρα
– Διπλασιασμό τουλάχιστον του προϋπολογισμού του νοσοκομείου
– Πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, σύμφωνα με το οργανόγραμμα του νοσοκομείου.
Αυτός είναι ο αγώνας που οι θεσμικοί μας εκπρόσωποι πρέπει να κάνουν. Ας μη θεωρηθούν οι στόχοι αυτοί υπερβολικοί, γιατί σε άλλους, πολλούς νομούς της πατρίδας μας, με αντίστοιχα χαρακτηριστικά του δικού μας νομού και κάτω από την ίδια εθνική συγκυρία, οι φορείς τους απαίτησαν και πέτυχαν την λειτουργία των νοσοκομείων τους σε ανεκτά έως πολύ καλά επίπεδα με επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Πολίτες της Κέρκυρας, είναι δικός τους ο μύθος “τι να κάνουμε, αυτή είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας”. Η αλήθεια είναι, δεν θέλουν ή δεν μπορούν ή και τα δύο.
Όταν 60 γιατροί στο σύνολό τους, υπηρετούν τις ανάγκες ενός νησιωτικού νομού 110 χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών που υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο, ας εξηγήσουν οι πολιτικοί μας στον κερκυραϊκό λαό πώς τετραγωνίζεται ο κύκλος. Απουσιάζουν 83 γιατροί για την πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου σύμφωνα με το οργανόγραμμα του υπουργείου.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί στην πρώτη γραμμή του αγώνα εδώ και τέσσερις μήνες, με απόλυτα διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες, ανάγκασαν την 6η Υ.Πε και το υπουργείο να κατανοήσει εν μέρει το τεράστιο πρόβλημα και να προσλάβει άρον-άρον ελάχιστους επικουρικούς γιατρούς.
Μέχρι τώρα η ενημέρωσή τους προφανώς ήταν από εξωθεσμικούς φορείς, παρέες, τηλεφωνικές επικοινωνίες υποτακτικών, αιτήματα κομματαρχών και πολιτικών. Γι’ αυτό απέτυχαν.
Εμείς, οι νοσοκομειακοί γιατροί, δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε αυτό το μονοπάτι. Με γενικές συνελεύσεις που είναι παρόντες όλοι οι αρμόδιοι και θεσμικά υπεύθυνοι, παίρνουμε τις αποφάσεις δημόσια και αγωνιζόμαστε για την υλοποίησή τους.
Δεν πρόκειται να υποστείλουμε την σημαία του αγώνα μας, μέχρι της απόλυτης δικαίωσης των αιτημάτων μας που αντανακλούν στην απρόσκοπτη λειτουργία μας για την υγεία του κερκυραϊκού λαού και των επισκεπτών του νομού.
Για τη Γενική Συνέλευση
Ο Πρόεδρος
Χρυσόστομος Μπούκας
Τελευταία σχόλια