Στην συνέντευξη τύπου ο Χρυσόστομος Μπούκας έθεσε τα εξής θέματα:
«1ον. Ανασύσταση του ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων. Εργαλείο αναγκαίο για προγραμματισμό της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας στον τόπο μας. Ποιος έχει αντίρρηση για αυτό; Το είχαμε κατακτήσει με αγώνες και μας το κλέψανε. Ερωτάται ευθέως η πολιτική αντιπροσωπεία (βουλευτές, περιφερειάρχης, δήμαρχος) ποια είναι η θέση τους και εφόσον συμφωνούν, τότε γιατί δεν έπραξαν ό,τι είναι αναγκαίο για την ανασύσταση και λειτουργία του ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων;
2ον. ΕΚΑΒ Κέρκυρας με έδρα την Κέρκυρα. Έγινε μεταφορά υπηρεσιών και διοίκησης από την Κέρκυρα στα Γιάννενα. Από αυτό το σχεδιασμό και την απόφαση, δεν προέκυψε κανένα απολύτως θετικό αποτέλεσμα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιωτικού μας νομού. Αντίθετα, θεωρούμε την ενέργεια αυτή εγκληματική. Ποιός μπορεί να έχει αντίθετη άποψη; Ερωτάται λοιπόν ευθέως η πολιτική αντιπροσωπεία (βουλευτές, περιφερειάρχης, δήμαρχος) ποιά είναι η θέση τους και εφόσον συμφωνούν, τότε γιατί δεν έπραξαν ό,τι είναι αναγκαίο για την επαναλειτουργία του ΕΚΑΒ Κέρκυρας;
3ον. Η χρηματοδότηση λειτουργίας του νοσοκομείου, δεδομένης της χρέωσης ακριβών φαρμάκων στον προϋπολογισμό του, είναι η ποιο μικρή από κάθε άλλη χρονιά. Και αν εγκριθεί η αύξηση της χρηματοδότησης κατά 1,5 εκατομμύριο που ζήτησε συμπληρωματικά η προηγούμενη διοίκηση, υπολογίζεται ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει την σχετικά ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Είναι ντροπιαστικό για όλους μας, να πούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά από ελλείψεις απλών χρηστικών υλικών.
4ον. Για να ισορροπήσει κατ’ αρχήν η λειτουργία του νοσοκομείου, θεωρείται απολύτως απαραίτητη η άμεση πρόσληψη 20 τουλάχιστον γιατρών διάφορων ειδικοτήτων. Είμαστε υπερφίαλοι; εκτός τόπου και χρόνου; εξυπηρετούμε σκοπιμότητες; Απολύτως τίποτα από όλα αυτά. Κάνοντας χρήση επίσημων κρατικών εκθέσεων και στοιχείων υποστηρίζουμε ότι η πρότασή μας συμφέρει απόλυτα και δημοσιονομικά.
Μας οδηγούν σε λάθος σκέψη συνειδητά. Η πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών στο νοσοκομείο είναι οικονομία για το κράτος και τους πολίτες. Να δώσουμε μία τάξη μεγέθους: κάθε χρήστης υγείας εξετάζεται από γιατρό του δημοσίου συστήματος υγείας αντί 2,8 ευρώ. Ας αναζητηθεί αυτή η τιμή στην ελεύθερη αγορά.
Από ανικανότητα ή συνειδητά, μας οδηγούν στο ιδιωτικό κεφάλαιο και στην ασυδοσία της ελεύθερης αγοράς, χωρίς κανόνες και με προκλητή ζήτηση υπηρεσιών υγείας. Με απλά λόγια η κατάρρευση του ΕΣΥ, κοστίζει πολλά δισεκατομμύρια στο κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία και εξουθενώνει οικονομικά τους πολίτες. Χωρίς η ιδιωτική υγεία να συμβάλλει κατ’ ελάχιστο επί πλέον θετικά στους επί μέρους δείκτες υγείας (υπάρχουν τεκμηριωμένες επίσημες μελέτες).
Το δημόσιο σύστημα υγείας είναι φθηνό για το κράτος και υψηλού επιπέδου για τον πολίτη. Για να γίνει ανθρώπινο και να ανακτήσει την αξιοπιστία του χρειάζεται εξορθολογισμό και επένδυση. Η επένδυση στην υγεία θεωρείται παγκόσμια ως ένας από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης. Η ανάπτυξη αυτή εκτός της ευρύτερης ηθικής και κοινωνικής της διάστασης, έχει σοβαρές θετικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα της εθνικής μας οικονομίας.
5ον. Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, όσον αφορά στην υγεία και στα Ιόνια Νησιά την περίοδο 2014-2020 ανέρχεται στο ποσό των 24.014.995 ευρώ. Αρκετά χρήματα για να μπαλωθούν τρύπες. Εμείς σήμερα απευθύνουμε δύο απλά ερωτήματα:
α) υπάρχουν προτάσεις; σχέδια; εγκρίσεις; απορροφήσεις; Εμείς, στο μέτρο του δυνατού, δηλώνουμε ότι είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με την Περιφέρεια για τις ανάγκες χρηματοδότησης του συστήματος υγείας στο νομό.
β) υπάρχει απολογισμός όσον αφορά στην υγεία από την ευκαιρία χρηματοδότησης από το προηγούμενο ΕΣΠΑ; Γιατί εμείς θεωρούμε ότι εκεί χάθηκε ο υπερσύγχρονος αξονικός τομογράφος για το νοσοκομείο της Κέρκυρας, ο σύγχρονος καρδιολογικός υπερηχοτομογράφος, αλλά και εργαστηριακός εξοπλισμός Κέντρων Υγείας του νομού. Άλλοι πόροι από το προηγούμενο ΕΣΠΑ εκταμιεύτηκαν; Εμείς, σαν Κέρκυρα, τι ακριβώς πήραμε;
Αυτή είναι μόνο η μία διάσταση του προβλήματος. Η άλλη, εξίσου σημαντική, αν όχι μεγαλύτερη, είναι ότι ο αξονικός τομογράφος που λειτουργεί στο νοσοκομείο είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας. Η ημερομηνία λήξης λειτουργίας του έχει παρέλθει προ πολλού. Επειδή δεν υπάρχουν ανταλλακτικά, η εταιρία που τον προμήθευσε στο νοσοκομείο, δεν αναλαμβάνει τη συντήρηση και επιδιόρθωσή του, εφόσον παραστεί ανάγκη. Έτσι λοιπόν χρησιμοποιούνται ερασιτεχνικές μέθοδοι για επιδιορθώσεις από διάφορους τεχνικούς, μέχρι πλήρους εκπνοής του. Όταν αυτό συμβεί, επειδή η αξονική τομογραφία είναι ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των γιατρών και είναι απαραίτητη εξέταση για αρκετούς από τους νοσηλευόμενους, θα είναι σύνηθες θέαμα ασθενοφόρα να πηγαινοέρχονται με ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα για αξονικές τομογραφίες. Τότε αυτό δεν θα είναι νοσοκομείο, τμήμα τροχαίας θα γίνει. Αυτή την ευθύνη, έναντι των πολιτών, ποιος την αναλαμβάνει; Και πέραν της ευθύνης, πώς πορευόμαστε; Υπάρχουν απαντήσεις; Ή δολίως θα επιχειρηθεί να μετατεθεί η ευθύνη στους γιατρούς;
6ον. Η όλη διάρθρωση της ιεραρχίας της διοίκησης της υγείας, διέπεται από συγκεντρωτισμό, αναποτελεσματικότητα, πολυνομία, γραφειοκρατία και αυταρχισμό. Κάθε κυβέρνηση χρησιμοποιεί το δημόσιο ως λάφυρο από την επομένη των εκλογών. Αναπτύσσονται αυταρχικές αντιλήψεις και οι αποφάσεις που λαμβάνονται εμπεριέχουν αντιφάσεις.
Έτσι λοιπόν και ο διοικητής του νοσοκομείου μας που τοποθετήθηκε μετά από 9 μήνες, έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Από την αρχή της θητείας του, δεν δείχνει κανένα σεβασμό στους νομοθετημένους θεσμούς επιστημονικών οργάνων. Στις λίγες μέρες θητείας του, έχει έρθει σε ορατή σύγκρουση με πλειάδα γιατρών που εκπροσωπούν λειτουργία κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Οι μέχρι τώρα ενέργειές του διχάζουν, αντί να συνθέτουν.
Μάλιστα στις πρώτες μέρες διοίκησής του έκανε απόλυτη ανατροπή απόφασης, του πριν και νυν διοικητικού συμβουλίου, με αλλαγή αιτημάτων χωρίς ανάγκη αιτιολόγησης. Απλά, με τoν απίστευτο σχολιασμό σε τηλεοπτικό σταθμό (Corfu tv) ότι γνώριζε ποιος θα καταλάβει τη θέση αυτή. Θέλουμε να τον συμβουλεύσουμε να είναι περισσότερο προσεκτικός στις ενέργειες και στο δημόσιο λόγο του. Συμπλέγματα, εμπάθεια, πρακτικές αυταρχισμού ή προσπάθεια εκφοβισμού, δεν έχουν θέση στη λειτουργία του νοσοκομείου. Δημιουργούν πολλές φορές ανομία που δεν γίνεται ανεκτή.
Οι περισσότεροι γιατροί, λειτούργησαν το νοσοκομείο με αυτοθυσία και εθελοντισμό. Είναι απολύτως φυσικό να αντιδράσουν σε φαινόμενα παρεκτροπής και προσπάθειας εκφοβισμού.
7ον. Εμείς ζητάμε αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια όλων των δομών υγείας. Αντίθετα με το κράτος και τον διοικητή του νοσοκομείου, ζητάμε διαφάνεια, αξιοκρατία και αιτιολόγηση αποφάσεων και ενεργειών, γιατί απλά κάθε αστοχία των διοικητικών οργάνων, εκείνοι που καλούνται να την υλοποιήσουν είναι οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και ιδιαίτερα οι γιατροί, με όλες τις ευθύνες που προκύπτουν για αυτούς.
8ον. Το νοσοκομείο μας, σύμφωνα με νόμο του κράτους, είναι προβληματικό και με λίγους γιατρούς. Ακόμα και σε εποχές λιτότητας, το κράτος κατηγοριοποιεί τα νοσοκομεία σε εκείνα με πολλούς γιατρούς, σε άλλα με λιγότερους και εκείνα, τα προβληματικά όπως τα ονοματίζει, όπως εμείς, με ελάχιστους. Και όμως: σε προκηρύξεις γιατρών, αντί να ενισχυθεί το, ομολογούμενο από το ίδιο το κράτος, νοσοκομείο μας με σημαντικό αριθμό γιατρών όπως είναι απολύτως φυσικό και λογικό, οι γιατροί αυτοί πηγαίνουν σε άλλους τόπους, εκεί που διοικητές κατέχουν το αντικείμενό τους, είναι έξυπνοι και η κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση είναι δραστήρια, ισχυρή, γνωρίζει τα προβλήματα και ενεργούν όλοι μαζί. Αδιάφορο, αν το ίδιο το κράτος κατατάσσει τους πολίτες σε α!, β! και γ! κατηγορία ως προς την ευκαιρία ζήτησης παροχών υγείας. Εμείς, στην Κέρκυρα, ανήκουμε ασφαλώς στη γ! κατηγορία. Αυτό, θεωρούμε ότι είναι απολύτως αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό, εφόσον πιστεύουμε ακόμη ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο αγαθό της δημόσιας υγείας. Ζητάμε από το Δικηγορικό Σύλλογο, να παρέμβει για τα συμφέροντα των Κερκυραίων πολιτών, τα οποία θεωρούμε ότι καταπατώνται βάναυσα.
9ον. Δεν θα ανεχτούμε επικίνδυνες λογικές διαταγών υπερεργασίας πολύ πέραν των ανθρωπίνων ορίων, όπως προβλέπονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Γιατί αυτό, εκτός από τον κίνδυνο σωματικής ή/και ψυχικής υγείας των εργαζόμενων γιατρών, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους ιατρικών λαθών ή παραλήψεων με πολύ πιθανό αποτέλεσμα αδόκητο θάνατο ή επιδείνωση υγείας όσων προσέρχονται για υπηρεσίες υγείας ή νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Υπάρχει πρόσφατη, τελεσίδικη, καταδικαστική, χωρίς αστερίσκους, απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον εξαναγκασμό σε εξουθενωτικά ωράρια εργασίας των γιατρών. Η νομοθεσία ορίζει ότι οι ειδικευμένοι γιατροί πρέπει να εργάζονται μέχρι 48 ώρες εβδομαδιαία, ώστε να είναι ικανοί να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με επάρκεια. Στο νοσοκομείο μας υπάρχουν γιατροί που εργάζονται 76-84 ώρες εβδομαδιαία. Αυτούς τους καταπονημένους γιατρούς βρίσκετε στο νοσοκομείο και από αυτούς τους γιατρούς ζητάτε να αποκαταστήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας σας.
10ον. Ακούσαμε το νέο διοικητή να αναφέρει δημόσια ότι το τάδε τμήμα ή η τάδε κλινική έχει 70% κάλυψη σε γιατρούς. Θεωρούμε ότι δεν γνωρίζει καθόλου την λειτουργία του νοσοκομείου, δεν μελέτησε και δεν συνεργάστηκε για να μάθει. Τέτοιες λογικές είναι πολύ επικίνδυνες και καταλήγουν στην διάλυση της λειτουργίας του νοσοκομείου. Απαντούμε λοιπόν τα αυτονόητα: αυξήθηκε το αντικείμενο εργασίας και η έτσι η κάλυψη έγινε ανεπαρκέστατη. Δύο απλά παραδείγματα: η αρχή λειτουργίας μαγνητικού τομογράφου, απορροφά εργασία γιατρών, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών απορροφά πολλούς γιατρούς ημερήσια με το σημαντικό αντικείμενό του, που ασφαλώς τους αφαιρεί από την λειτουργία των κλινικών και των χειρουργείων. Δεν τα γνωρίζει, ή σκόπιμα παραπλανά δημόσια τους πολίτες. Όπως και αν είναι όμως, ένας διοικητής έχει χρέος να συνεργάζεται και να εξασφαλίζει γρήγορη πρόσληψη γιατρών, αντί να επιτίθεται σε αυτούς. Τέτοιες λογικές και πρακτικές είναι απολύτως απαράδεκτες και εντελώς ακατάλληλες για τη βελτίωση της λειτουργίας του νοσοκομείου μας. Είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο φαινόμενο, οι γιατροί να θέτουν τα προβλήματα δυσλειτουργίας, διάλυσης και παρακμής του νοσοκομείου, κάτι που άλλωστε βιώνουν όσοι πολίτες έχουν ανάγκη των υπηρεσιών του, και εκείνος να απαντά δημόσια ότι υπάρχουν αρκετοί γιατροί σε διάφορα τμήματα ή κλινικές του νοσοκομείου για τη λειτουργία τους. Τονίζουμε ότι σε άλλα νοσοκομεία της χώρας μας, οι διοικητές τους μεριμνούν και αγωνίζονται με όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς να εξασφαλίσουν προσωπικό για τα νοσοκομεία τους.
11ον. Υπενθυμίζουμε ότι όταν ο σημερινός διοικητής του νοσοκομείου ήταν συνδικαλιστής και ενεργούσε ως αντιπρόεδρος της ΕΓΕΣΥΚ (η εκ νέου υποψηφιότητά του αποδοκιμάστηκε από τους συναδέλφους με αποτέλεσμα την αποτυχία επανεκλογής του), ξιφουλκούσε κατά αποφάσεων παλαιών διοικήσεων, όταν αυτές καλούσαν 1 ή 2 ειδικευμένους γιατρούς, από το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), να βοηθήσουν στη λειτουργία του νοσοκομείου. Τι τον αναγκάζει όμως σήμερα, λίγους μήνες μετά, ο ίδιος να διατάσσει μέσω της 6ης Υ.Πε. τουλάχιστον 5 γιατρούς από το ΠΕΔΥ να έρθουν να πληρώσουν ανάγκες κλινικών και τμημάτων που δεν καλύπτονται; Τα συμπεράσματα πολύ απλά, αλλά τα ερωτήματα πολύ μεγάλα. Ο καθένας ας κρίνει.
12ον. Όπως πληροφορηθήκαμε, στη δημόσια ρύμη του λόγου του διοικητή, όταν τον κάλεσε ο διοικητής της 6ης Υ.Πε. στην Πάτρα, συνοδεύτηκε από την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας. Ουδέν μεμπτόν. Αντιθέτως, η πρόεδρος έχει υποχρέωση και καθήκον να στηρίξει θέσεις και απόψεις για την λειτουργία του νοσοκομείου. Αλλά, η πρόεδρος, από ποια θεσμικά επιστημονικά, ιατρικά όργανα ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο και τις θέσεις των γιατρών; Γιατί πιστεύουμε ότι είναι πρόεδρος των γιατρών και όχι του διοικητή. Ας δώσει εκείνη μία εξήγηση. Εμείς περιμένουμε.
13ον. Στο νοσοκομείο μας που εξυπηρετεί σύμπλεγμα νησιών, δεν υπάρχουν βασικές υποδομές, όπως νεογνολογική μονάδα, μονάδα εμφραγμάτων, αιμοδυναμικό τμήμα και φυσικά σαν γιατροί και σαν πολίτες δεν είμαστε καθόλου υπερήφανοι για τη λειτουργία της μονάδας τεχνητού νεφρού, του τμήματος επειγόντων περιστατικών, της κατάργησης μίας παθολογικής κλινικής, της λειτουργίας ενός και μοναδικού νευρολόγου, της έλλειψης αιματολόγων, ενδοκρινολόγου, γιατί όχι αγγειοχειρουργού και τόσων άλλων. Βασικά και ουσιώδη πράγματα δηλαδή που θα έπρεπε να είναι στην υπηρεσία του πολίτη. Λειτουργίες που θα εξοικονομούσαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν θα καταπονούσαν σωματικά και ψυχικά ασθενείς και συγγενείς και δεν θα τους εξουθένωναν οικονομικά. Αυτή είναι η καρδιά των προβλημάτων.
Σχεδιασμός και υλοποίηση σε αυτή τη βάση, θα απέφερε έσοδα στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα να μην έλειπαν, όπως συμβαίνει σήμερα, πότε το ένα, πότε το άλλο. Τη μία, ορθοπεδικά υλικά και αντιδραστήρια για τα εργαστήρια, την άλλη φάρμακα για τους ασθενείς, την παράλλη απλά χρηστικά υλικά. Αντ’ αυτού, που θεωρούμε ότι πρέπει είναι το αποκλειστικό μέλημα κάθε διοίκησης, το τελευταίο διάστημα, έχουμε γεμίσει χαρτιά με ανούσιες γραφειοκρατικές αστειότητες. Μην σας πούμε ότι το μεγαλύτερο έξοδο είναι το χαρτί και το χαρτομάνι που ο κλητήρας ασθμαίνων δεν προλαβαίνει να μοιράσει.
Κατά τα άλλα, κάθε δυναμική φωνή που τους εκθέτει και θέτει τα ουσιαστικά προβλήματα για το λόγο που ένα νοσοκομείο πρέπει να υπάρχει, αυτές οι φωνές λοιπόν πρέπει να σιγήσουν.
Γίνονται δήθεν συσκέψεις για την διαχείριση της μιζέριας μας. Δεν το αξίζουμε. Για αυτό εμείς θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε.
Θεωρούμε, ότι η συνέχιση της αυτιστικής πολιτικής εκ μέρους του διοικητή, θα φέρει την λειτουργία του νοσοκομείου σε μεγάλα αδιέξοδα.
Εμείς είμαστε εδώ, όπως πάντα, να βοηθήσουμε και να συνεργαστούμε σε όλους τους τομείς για το καλό όλων, εργαζομένων και πολιτών. Προσπάθειά μας πάντα να γυρίσουμε τη ρόδα της ιστορίας προς τα εμπρός.
Είμαστε όμως παρόντες, να αντισταθούμε σε κάθε είδος εμπάθειας, συμπλεγμάτων και προσωπικών απωθημένων, στοχοποίησης εργαζομένων, αυθαιρεσίας, αυταρχισμού, προσπάθειας εκφοβισμού και ολέθριων διχαστικών πρακτικών που υποκρύπτουν ανικανότητα χάραξης πολιτικής και στόχων για τη βελτίωση της λειτουργίας του νοσοκομείου μας.
Θα πούμε το αυτονόητο: κανένας δεν θέλει να πάει στο νοσοκομείο, αλλά όλοι μας το έχουμε ανάγκη. Η ανάγκη και το απρόοπτο οδηγεί τον άνθρωπο εκεί. Όταν λοιπόν βρίσκεται στο χώρο των δακρύων, του πόνου και της αγωνίας για ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει, ο ίδιος ή οι δικοί του, ήδη είναι αδύναμος. Σκεφθείτε, ότι εκείνη την κρίσιμη ώρα χρειάζεστε γιατρούς και νοσηλευτές σε θέση μάχης για τη δική σας υγεία. Χρειάζεστε και απλές ανθρώπινες ανάγκες. Σεντόνια, λίγο σαπούνι και ένα χαρτί τουαλέτας βρε αδερφέ, γιατί δεν.. υπολογίσατε να το φέρετε μαζί σας!
Εξακολουθείτε να είστε άνθρωποι και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή σας. Αυτό ενδιαφέρει τα παιδιά σας, την οικογένειά σας και τους γονείς σας. Όλους σας. Είναι επένδυση ζωής.
Γιατί όλοι μας έχουμε ανάγκη ένα καλό νοσοκομείο για την δική μας ώρα ανάγκης. Ας βρίσκεται εκεί σωστά και μακάρι μη το χρειαστεί κανείς μας.
Για αυτό το αυτονόητο, πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί και ο καθένας στο βαθμό που του αναλογεί.
Τελευταία σχόλια