Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Μπιάγκης: Ναι στη θεσμική κατοχύρωση της περιφερειακής τηλεόρασης, αλλά με ρυθμίσεις
    11/06/2026
    KΚΕ Κέρκυρας: Μέτρα υγείας-ασφάλειας και ουσιαστική προστασία των εργαζομένων
    11/06/2026
    Στην Κέρκυρα η Ακαδημία Κινηματογράφου του Πεκίνου
    10/06/2026
    ΛΑΣΥ: Επείγουσα ερώτηση για την αντιμετώπιση της βλάβης στον βιολογικό αγωγό του Αγίου Νικήτα
    10/06/2026
    Στην τελική ευθεία η δημοπράτηση του “Κλικ Ζωής” μετά την έγκριση της Δημοτικής Επιτροπής
    10/06/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Πρόλαβαν και βγήκαν οι επιβάτες του καμένου καταμαράν
    11/06/2026
    Δυο συλλήψεις για παραβάσεις του ΚΟΚ σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά
    11/06/2026
    Με μεγάλη επιτυχία η θεατρική παράσταση του Αθηναγόρειου
    11/06/2026
    Στις φλόγες δύο τουριστικά σκάφη στους Παξούς
    11/06/2026
    Η Κέρκυρα αποχαιρετά τον Αναστάσιο Γουναρόπουλο
    11/06/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Η ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας στηρίζει την απεργία των εργαζομένων στους Δήμους
    11/06/2026
    Νέο ξενοδοχείο στην Κέρκυρα – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
    11/06/2026
    ΔΑΣ ΟΤΑ: Στον εμπαιγμό της κυβέρνησης απαντάμε με 24ωρη Απεργία την Παρασκευή
    10/06/2026
    Επανεκλογή Κουρσάρη στην προεδρία του ΣΕΠΕ
    10/06/2026
    Επιστολή του Επιμελητηρίου για τα προβλήματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό
    09/06/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Με μεγάλη επιτυχία η θεατρική παράσταση του Αθηναγόρειου
    11/06/2026
    «Ανυπότακτα χώματα»: Η ΕΛΜΕ προσκαλεί στη βιβλιοπαρουσίαση
    11/06/2026
    ‘’Ιστορίες πείνας’’ στο Πολύτεχνο
    10/06/2026
    Το Phaex Festival επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην Κέρκυρα
    09/06/2026
    Δημήτρης Λαζάρου: «Το Κουτί των Επιθυμιών»
    09/06/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ιόνιος: Με head coach τον Γεωργίου και assistant τον Καραγιάννη
    09/06/2026
    Επανεκλογή Κουρή στην προεδρία του ΟΦΑΜ!
    09/06/2026
    Μαχειμάρης: Προχωρούν οι εργασίες για το Αθλητικό Κέντρο Θιναλίων
    09/06/2026
    Ξεκίνησε με επιτυχία το 21ο φεστιβάλ του ΕΣΥΝ (pics)!
    08/06/2026
    Δήμος Βορρά: Ο ΑΣΚ Θινάλι κέρδισε την καρδιά της Κέρκυρας
    08/06/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι κινητοποιήσεις του Αλβανικού λαού
    11/06/2026
    Η Αλβανία πήρε τον δρόμο της…
    07/06/2026
    Ο… Τρελός!
    06/06/2026
    «Η Δημοκρατία χρειάζεται καθαρές επιλογές, όχι περισσότερη σύγχυση»
    02/06/2026
    Πόσο τιμάται η παρθενιά της Αλβανίας
    01/06/2026
Ανάγνωση Δήμαρχος, Πρύτανης, φορείς και κόμματα απαιτούν να μην εκποιηθεί το Ψυχιατρείο
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΕΛΕΥΘΕΡΟ

Δήμαρχος, Πρύτανης, φορείς και κόμματα απαιτούν να μην εκποιηθεί το Ψυχιατρείο


Την ιστορία του Ιδρύματος και τον μνημιακό χαρακτήρα επικαλούνται Δήμος και κόμματα, το συμφέρον του Πανεπιστημίου η Πρύτανης. Το "μπαλάκι" τώρα στην Υφυπουργό Πολιτισμού Α. Γκερέκου.

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 24/06/2014
Κοινοποίηση
10 λεπ. ανάγνωση
gerekou-foreis-taiped-psixiatreio

Άμεση αντίδραση από τους φορείς, τα κόμματα στην Κέρκυρα, το Δήμο Κέρκυρας και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο συναντά η επαπειλούμενη εκποίηση του ιστορικού κτιριακού συγκροτήματος του Ψυχιατρείου (όπου σήμερα στεγάζεται τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου), μέσω ΤΑΙΠΕΔ.
Μπαράζ ανακοινώσεων με αίτημα να μην προχωρήσει η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ. Ρόλο σε αυτή την υπόθεση θα μπορούσε να διαδραματίσει η κερκυραία Υφυπουργός Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου, η οποία εκ θέσεως μπορεί να ζητήσει ακύρωση της απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ.
Δεν διαφεύγει φυσικά της προσοχής ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν έχει εκδοθεί καμία ανακοίνωση από τη ΝΟΔΕ Κέρκυρας της ΝΔ ούτε και από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, για ένα ζήτημα εξαιρετικής ιστορικής σημασίας για τον τόπο και τον πολιτισμό.

 

Τι είπε αρχικά το ΤΑΙΠΕΔ στο Δήμαρχο
Την αρχή έκανε ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής, που αντέδρασε άμεσα και με επιστολή του στο ΤΑΙΠΕΔ εξέφρασε την αντίθεση του Δήμου της Κέρκυρας στην μεταβίβαση του ακινήτου και τόνισε την ανάγκη της συνέχισης της σημερινής λειτουργίας και την περαιτέρω αξιοποίησης του, προς το συμφέρον των κερκυραίων πολιτών.
Στην απαντητική επιστολή ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ανδρέας Ταπρανιζής μεταξύ άλλων αναφέρει «…είναι σαφές ότι το ακίνητο εντάσσεται εντός του Αρχαιολογικού Χώρου της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας και της Παλαιόπολης (ΦΕΚ 178/ΑΑΠ/2012). Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση επί των ανωτέρω κτιρίων (επισκευή, συντήρηση, προσθήκη) ή οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα πλησίον αυτών, χωρίς προηγουμένως να ζητηθεί η έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού δια των αρμοδίων Υπηρεσιών του». Και καταλήγει: «Σε κάθε περίπτωση, το ΤΑΙΠΕΔ δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αξιοποίηση του ακινήτου, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος και ανταλλαγή απόψεων μαζί σας, ως προς τον τρόπο αξιοποίησης, που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και τα οφέλη για την κοινωνία.
(Για να διαβάσετε το ρεπορτάζ πατήστε εδώ)

 

Η Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου
Ενδεχόμενη παρέμβαση καθ οιονδήποτε άλλον τρόπο –πλην της παραχώρησης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο του ήδη λειτουργούντος στο οικόπεδο του Ψυχιατρείου Κερκύρας πανεπιστημιακού CAMPUS- συνιστά ζήτημα ζωτικής σημασίας για μας και ως εκ τούτου παντί τρόπω θα διεκδικήσουμε όλα τα νόμιμα δικαιώματα του Ιδρύματός μας.
Αυτό ξεκαθαρίζει η Πρύτανις του Ιονίου Πανεπιστημίου Αναστασία Σαλή-Παπασαλή, με επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ κ. Κωνσταντίνο Μανιατόπουλο.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση περί μεταβίβασης, στο φορέα σας, ακινήτων του Δημοσίου που βρίσκονται στη Κέρκυρα συμπεριλαμβανομένου και του οικοπέδου του Ψυχιατρείου Κερκύρας με τις επ αυτού κτιριακές εγκαταστάσεις, οφείλουμε προς ενημέρωσή σας να σας γνωστοποιήσουμε τα ακόλουθα:
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 έχει νόμιμα μισθώσει σε πολυετείς μισθώσεις, όπως επίσης έχει μετατρέψει και λειτουργεί σε εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών του τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ψυχιατρείου Κερκύρας, ωφέλιμου εμβαδού 3.709,86 τμ. Πρόκειται κατ ουσία σήμερα για ένα ολοκληρωμένο πλέον Πανεπιστημιακό CAMPUS, μέσα στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας που αποτελείται από ένα πλέγμα έξη (6) κτιρίων και πολλαπλών λειτουργιών σε πλήρη και υποδειγματική σύζευξη και σε άμεσο όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας. Προς τούτο αναφέρουμε ότι το πανεπιστημιακό αυτό συγκρότημα διαθέτει όλως ενδεικτικά αίθουσες διδασκαλίας, πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια, αμφιθέατρα, γραφεία διοίκησης των ακαδημαϊκών μονάδων που στεγάζονται σ αυτό (Τμημάτων και Σχολών), φοιτητικό εστιατόριο, και λοιπούς επί μέρους χώρους και εξυπηρετήσεις. Από την καθημερινή λειτουργία και επιστημονική απόδοση του ως άνω CAMPUS εξυπηρετούνται σήμερα ανελλιπώς δύο Σχολές και τρία Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, δηλ. τα δύο τρίτα του όλου δυναμικού του κατά τρόπο πλήρη και αναντικατάστατο. Οφείλουμε να τονίσουμε ξεκάθαρα ότι τόσον το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην ολότητά του, όσον και οι φορείς της τοπικής κοινωνίας αντιτιθέμεθα ανυποχώρητα, σε κάθε περίπτωση τυχόν εκποίησης ή όποιας άλλης μορφής πολυετούς παραχώρησης
κατά χρήση σε τρίτο των κτιρίων του Ψυχιατρείου Κερκύρας που ήδη λειτουργούν προς όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας. Τυχόν εκποίηση ή κατά χρήση παραχώρηση σε τρίτο ισοδυναμεί α) με κατάλυση του ήδη λειτουργούντος υποδειγματικά πανεπιστημιακού CAMPUS στο χώρο του Ψυχιατρείου Κερκύρας , β) με ανεπανόρθωτη ταλαιπωρία των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας (μελών ΔΕΠ, υπαλλήλων και φοιτητών ) και πλήρη αποδιοργάνωσή του, γ) με ενδεχόμενη αδυναμία εξεύρεσης ανάλογου μεγέθους και καταλληλότητας κτιρίων στο κέντρο της πόλης προς εξυπηρέτηση των πανεπιστημιακών αναγκών και σε κάθε περίπτωση δ) με την μη αντιμετωπίσιμη επιβάρυνση του ήδη κατά 65% μειωμένου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια προϋπολογισμού του ιδρύματος λόγω του πολλαπλάσιου κόστους που θα προκύψει από την καταβολή των νέων μισθωμάτων προς τρίτους.
Περαιτέρω όμως πρέπει να υπογραμμισθεί και να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι τυχόν μεταβολή με οποιονδήποτε τρόπο της παρούσης χρήσης των κτιρίων του Ψυχιατρείου Κερκύρας θα ανατρέψει ριζικά και θα καταστήσει ανωφελή και ανενεργό τον μεσο- μακροπρόθεσμο κυβερνητικό προγραμματισμό, βάσει του οποίου διατέθηκαν μέχρι σήμερα σημαντικά κονδύλια σε επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για την αναμόρφωση των κτιρίων αυτών και την αντίστοιχη ανάπτυξη του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Για όλους αυτούς τους λόγους επισημαίνουμε ότι ενδεχόμενη παρέμβαση καθ οιονδήποτε άλλον τρόπο –πλην της παραχώρησης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο του ήδη λειτουργούντος στο οικόπεδο του Ψυχιατρείου Κερκύρας πανεπιστημιακού CAMPUS- συνιστά ζήτημα ζωτικής σημασίας για μας και ως εκ τούτου παντί τρόπω θα διεκδικήσουμε όλα τα νόμιμα δικαιώματα του Ιδρύματός μας.
Η Πρύτανις του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγήτρια Αναστασία Σαλή – Παπασαλή

 

ΣΥΡΙΖΑ καλεί Γκερέκου
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του ζητά από την Υφυπουργό Πολτιτισμού Άντζελα Γκερέκου να ακυρώσει άμεσα την απόφαση για εκποίηση του Ψυχιατρείου, τονίζοντας ότι η ιστορία και τα πολιτιστικά μας μνημεία δεν πωλούνται. Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας παραθέτει και σειρά ιστορικών στοιχείων που αποδεικνύουν ότι το Ψυχιατρείο βρίσκεται στη θέση που παλιά ήταν το οχυρό Σαν Ρόκο και καταλήγει: ” Εμάς των Κερκυραίων, κυρία Υπουργέ, που σέρνουμε ΤΗ ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ μέχρι σήμερα για το υπόγειο οχυρό της Κέρκυρας, έναν πραγματικό θησαυρό που τον κρατάτε χρόνια –διακομματικά- στην αφάνεια, που έχει υποστεί βιασμό από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και που δεν είμαστε πλέον διατεθειμένοι να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η μέχρι τώρα κατάσταση. Αντιθέτως, θα προχωρήσουμε δυναμικά πολιτικά για την πλήρη ανάδειξή του, καθώς και την τουριστική του αξιοποίηση. Ακυρώστε ΤΩΡΑ την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ. Η ιστορία και τα πολιτιστικά μνημεία μας δεν ξεπουλιούνται”.

(Για να διαβάσετε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ πατήστε εδώ).

 

Κατηγορηματικά κατά της μεταβίβασης και η ΔΗΜΑΡ
Η ΔΗΜΑΡ Κέρκυρας με δελτίο τύπου τάσσεται υπέρ της διάσωσης του κτιριακού συγκροτήματος του Ψυχιατρείου και κατά της μεταβίβασής του στο ΤΑΙΠΕΔ.
Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η Δημοκρατική Αριστερά Κέρκυρας χαρακτηριστικά αναφέρει ότι:”Η μεταβίβαση του παλαιού κτηριακού συγκροτήματος του Ψυχιατρείου στο περουσιολόγιο του ΤΑΙΠΕΔ, “μεταβιβάζει” αυτομάτως οξύτατα προβλήματα στον μέχρι σήμερα φορέα ιδιοκτησίας, το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και κατ΄επέκταση στο Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας” και υποστηρίζει ότι ” Με την ξαφνική απόφαση της μεταβίβασης αυτού του συγκροτήματος στο ΤΑΙΠΕΔ εκτός της απώλειας των αναγκαίων αυτών μισθωμάτων χάνονται ταυτοχρόνως και χώροι που είναι απαραίτητοι και χρησιμοποιούνται ακόμα σήμερα από Υπηρεσίες ψυχικής υγείας ενώ επιπλέον χώροι απαιτούνται για την δημιουργία νέων υπηρεσιών”.

(Για την ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ πατήστε εδώ).

 

Δένδια & Γκερέκου κατηγορεί ο Καλούδης
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Επτανησιακής Αναγέννησης Γιώργος Καλούδης, ο οποίος συμμετείχε στην συγκέντρωση φορέων και εργαζομένων του Ψυχιατρικού
Νοσοκομείου υπογράμμισε ότι το κτίριο του Ψυχιατρείου είναι εκτός συναλλαγής και πρότεινε: “Επειδή δεν ιδρώνει το αυτί τους με τίποτα, μόνον με 2 πράγματα ενοχλούνται και θα υποχωρήσουν:
1) Ενοχλούνται όταν αναφέρονται τα ονόματά τους: Πρόταση να αναρτηθεί μαρμάρινη επιγραφή που να αναγράφει ότι με τη ψήφο των κυβερνητικών βουλευτών Γκερέκου και Δένδια χαρίζεται το Μνημείο Φρούριο SanRocco-Ψυχιατρείο Κέρκυρας σε «υμέτερους» και καταστρέφονται κοινωνικές υποδομές της πόλης και του Νησιού.
2) Ενοχλούνται με λαικές συγκεντρώσεις. Να προχωρήσετε σε μεγαλύτερη συγκέντρωση. Εμείς ως ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ θα στηρίξουμε από τη πρώτη γραμμή τον αγώνα να μην περιέλθουν τα όσιά μας τοις κυσί !
3) Με νομικό αγώνα, με άμεση αίτηση ακύρωσης στο Σ.Τ.Ε., την οποία πρώτοι θα υπογράφουν οι δύο δεσποτάδες, όπως ωραιότατα μας μίλησε ο παπαΝικόλας Κούτρας, η Περιφέρεια, ο Δήμος και όλοι οι Φορείς της Κέρκυρας.
Και ο Γιώργος Καλούδης κατέληξε ότι τίθεται στη διάθεση της Επιτροπής να βοηθήσει και νομικά, αφιλοκερδώς, όπως πάντα””.

(Για να διαβάσετε την ανακοίονωση Καλούδη πατήστε εδώ)

Καταγγελίων Εστιακών Ι.Π: «Φοιτητές στο δρόμο εν μέσω καλοκαιριού και εξεταστικής»
Σημαντική δωρεά του ιατρού Διονύσιου Ι. Αρβανιτάκη στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο 2ο Φεστιβάλ της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης
Δωρεά 500.000 ευρώ για υποτροφίες στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Κοινοποίηση

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Πρόλαβαν και βγήκαν οι επιβάτες του καμένου καταμαράν
  • Δυο συλλήψεις για παραβάσεις του ΚΟΚ σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά
  • Με μεγάλη επιτυχία η θεατρική παράσταση του Αθηναγόρειου
  • Στις φλόγες δύο τουριστικά σκάφη στους Παξούς
  • Η ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας στηρίζει την απεργία των εργαζομένων στους Δήμους

Τελευταία σχόλια

  1. Martin στο Στις φλόγες δύο τουριστικά σκάφη στους Παξούς
  2. Thali Adam στο Η ανακοίνωση της αστυνομίας για το θανατηφόρο τροχαίο στα Καρουμπάτικα
  3. Άγγελος Φρεν στο Στο Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά» η αποκατάσταση της γέφυρας του Παλαιού Φρουρίου
  4. Αριθμός Πρωτοκόλου κλπ... στο Πάνω από 500.000 ευρώ το κόστος μόνο… για να ξαναλειτουργήσει το Δημοτικό Θέατρο
  5. ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ στο Παροπλισμός υποβρυχίου ΠΟΣΕΙΔΩΝ

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Με επιτυχία το διεθνές πρόγραμμα «Κίθαρις και αοιδή» από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών

03/06/2026

“Δεν χωράνε οι φασιστικές ιδέες στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο”

01/06/2026

Αυλωνίτης για Τσίπρα: Δεν επαιτώ ούτε απαιτώ, είναι ο φυσικός ηγέτης της παράταξης

31/05/2026

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο υποδέχεται στην Κέρκυρα 70 Εθνικούς Συντονιστές από 35 χώρες

26/05/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise