• Αρχική
  • CP-Web
  • Στήλες
  • Άρθρα
  • CorfuSports
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
Παρασκευή, 16/05/2025
CorfuPress.com
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS
CorfuPress.com
No Result
View All Result
CorfuPress.com
Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επιστολή Νικολούζου στο ΤΑΙΠΕΔ για τον Ερημίτη

CorfuPress.com by CorfuPress.com
Τρίτη, 11/11/2014
A A

 

 

Η επιστολή
    

Αρ. Πρωτ. 78731

Προς
τον Πρόεδρο & τα Μέλη
Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής
Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε
Κολοκοτρώνη 1 & Σταδίου
105 62 Αθήνα
       
Κύριοι,

Επανερχόμαστε στο θέμα του «Ερημίτη» (Κασσιόπη Κέρκυρας), το οποίο αξιολογούμε ως θέμα μείζονος και στρατηγικής σημασίας για την Κέρκυρα.

Το ακίνητο του Ερημίτη μεταβιβάστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση(21.2.12)  των μελών της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων στο ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο,  με τη σειρά του,  προχώρησε στην «αξιοποίησή»  του από την εταιρεία NCH Capital.

 

Κύριοι

Αποτελεί θέση αρχής για μας πως η αξιοποίηση του περιβάλλοντος, ως φυσικός και οικονομικός πόρος, και η χωροταξική οργάνωση του νησιού, ως έκφραση πολιτικής βούλησης, δεν μπορεί να επαφίεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά οφείλει, πρωτίστως, να λαμβάνει υπόψη τη βούληση των τοπικών κοινωνιών και των εκφραστών της. Οι όποιες δε αποφάσεις  να λαμβάνονται με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Συνεπώς, διαφωνούμε με την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας με όρους που στρέφονται κατά της κοινωνίας και των πολιτών. Δυστυχώς, εκτιμάμε ότι αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του Ερημίτη.

Η φερόμενη ως «αξιοποίηση» φαλκιδεύει την οικολογική ισορροπία της περιοχής και της νήσου Κέρκυρας, την αμυντική επάρκεια της Ελληνικής πολιτείας, τη  νομιμότητα και τη δημοκρατική αρχή που διέπει το πολίτευμα, αλλά και την οικονομικά θεμελιώδη προοπτική αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης του τόπου.
Ειδικότερα, αλλά επιγραμματικά, οι γενικές αυτές αντιρρήσεις αναλύονται στους εξής λόγους:

(α)    Η εντατικοποίηση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο ακίνητο συνεπάγεται δραστική συνολική υποβάθμιση του Οικοσυστήματος Ερημίτη του οποίου αυτό αποτελεί οργανικό μέρος. Τούτο πρακτικά συνεπάγεται άμεσα πλήγματα ή έμμεση διακύβευση της βιοποικιλότητας (εξαφάνιση του προστατευόμενου θηλαστικού βίδρα Lutra lutra από το σύνολο της νήσου Κέρκυρας, καταστροφή του προστατευόμενου φύκους Posidonia oceanica, απομάκρυνση ορνιθοπανίδας και ιδίως αποδημητικών πουλιών), με άγνωστες συνέπειες στην οικολογική ισορροπία.

(β)    Η πολεοδόμηση και εντατική ανοικοδόμηση του ακινήτου όπως την προωθείτε προϋποθέτει, όπως καλώς γνωρίζετε – παρά τους περί του αντιθέτου απατηλούς ισχυρισμούς του υποβληθέντος από εσάς «στρατηγικού σχεδίου» – αποχαρακτηρισμό της δασικής έκτασης της περιοχής, σκοπό προς τον οποίο κινήσατε σχετικές διαδικασίες.

(γ)    Η πολεοδόμηση και εντατική ανοικοδόμηση του ακινήτου συνιστά προηγούμενο που δύνανται να επικαλεστούν ιδιώτες κάτοχοι παρακείμενων εκτάσεων εντός του Οικοσυστήματος Ερημίτη, εις τρόπον ώστε να αστικοποιηθεί πλήρως η ευρύτερη περιοχή – και να ανατραπεί πλήρως ο εν ισχύ χωροταξικός σχεδιασμός ο οποίος την εξαιρεί απολύτως από την παράκτια τουριστική ανάπτυξη.    

(δ)     Η «αξιοποίηση» συνεπάγεται μεταφορά του Ναυτικού Οχυρού Αγίου Στεφάνου από το βέλτιστο βάσει αντικειμενικών γεωμορφολογικών κριτηρίων σημείο του ακινήτου σε σημείο προδήλως ακατάλληλο για την κατόπτευση του Βόρειου Στενού Κερκύρας, δηλαδή ρήγμα ασφαλείας στην αμυντική περίμετρο και υπαναχώρηση από την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας ως παράκτιο κράτος – καθώς και διαρκή διακινδύνευση της ασφάλειας των πλοών στο πολυσύχναστο στενό, με άγνωστες συνέπειες για την ασφάλεια των διακινούμενων και την περιβαλλοντική προστασία των θαλασσών.

(ε)    Τα συλλογικά όργανα δημοκρατικού προγραμματισμού της Κέρκυρας, Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο, έχουν ήδη αποφανθεί αρνητικά για την εκποίηση του Ερημίτη, αντιπροτείνοντας για την ανάδειξή του τη συγκεκριμένη βιώσιμη λύση του Οικολογικού Πάρκου – το οποίο υλοποιεί και το προταθέν στην επιστημονική βιβλιογραφία «καταφύγιο» της βίδρας Lutra lutra.

(στ)    Η συμφωνία μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της πλειοδότριας εταιρείας, είναι «λεόντεια» καθώς εκχωρείται σε αυτήν δικαίωμα επιφανείας επί του ακινήτου για χρονικό διάστημα 99 ετών, έναντι τιμήματος 23 εκατομμυρίων ευρώ – όταν το παραχωρούμενο ακίνητο αποτελεί περιοχή φυσικού κάλλους, έκτασης περίπου 490 στρεμμάτων, το ήμισυ του οποίου αποτελεί ιδιωτική δασική έκταση, ενώ υπάρχει σε αυτό και μικρή φυσική λίμνη.

(ζ)    Η «αξιοποίηση» του ακινήτου δε συνιστά «τουριστική επένδυση» καθώς κυρίως αφορά σε παραθεριστική κατοικία που κρίνεται από τη χωροταξικ
ή επιστήμη ως παράγοντας ενάντιος στην τουριστική ανάπτυξη. Με την εφάπαξ ανάλωση τουριστικού πόρου (φυσικού αποθέματος), χωρίς διαρκή οικονομικά αποτελέσματα, πλήττεται καίρια η βιωσιμότητα της τουριστικής οικονομίας της Κέρκυρας συνολικά.   Είναι προφανές ότι η σχεδιαζόμενη «αξιοποίηση» του ακινήτου θα επιφέρει σοβαρότατες επιπτώσεις στην τουριστική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής και ειδικότερα στην όμορη περιοχή της Β.Δ. Κέρκυρας που προσελκύει υψηλού προφίλ μεμονωμένους τουρίστες.  
(η) Στα παραπάνω προσθέτουμε την εκκρεμότητα ενώπιον της Δικαιοσύνης προσφυγών επί τυπικών και ουσιαστικών θεμάτων της υποθέσεως.

 

Κύριοι,

Συνοψίζοντας, τυχόν «αξιοποίηση» του Ερημίτη με την εφαρμογή του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α.) έχει αρνητικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα, με αποτέλεσμα βλάβη της οικολογικής ισορροπίας και (έμμεσα αλλά και άμεσα) της τοπικής οικονομίας.

Εν γνώσει των ανωτέρω σας επισημαίνουμε, ως δημοκρατικά νομιμοποιούμενοι εκπρόσωποι της ολότητας των Κερκυραίων, ότι «αξιοποίηση» του Ερημίτη (Κασσιόπη Κέρκυρας) συνιστά μεθόδευση που βρίσκει συνολικά αντίθετη την τοπική κοινωνία. Και ασφαλώς γνωρίζετε, ως οφείλετε να γνωρίζετε, ότι οποιαδήποτε τέτοια μεθόδευση αναπτύσσεται σε βάρος και με αντίθεση της τοπικής κοινωνίας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Συνεπώς,  σας επαναλαμβάνουμε ότι ως Δήμος της Κέρκυρας, είμαστε υποχρεωμένοι  – για σειρά τυπικών και ουσιαστικών λόγων (που για λόγους οικονομίας και επειδή σας είναι ήδη γνωστοί)  μόνον σε αδρές γραμμές  παραθέσαμε – να εκφράσουμε τη διαφωνία μας στη συγκεκριμένη επένδυση και να διεκδικήσουμε την αξιοποίηση του Ερημίτη επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου και του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΖΟΣ

 

Κοινοποίηση:
Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων:
1.    κ. Γκίκα Χαρδούβελη
Υπουργό Οικονομικών
2.    κ. Γιάννη Μανιάτη
Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
3.    κ. Κων/νο Σκρέκα
Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
4.    κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη
Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
5.    κα Όλγα Κεφαλογιάννη
Υπουργό Τουρισμού

 

CorfuPress.com

CorfuPress.com

Related Posts

rss feed

“Μήπως γνωρίζει κανείς τί γίνεται στ’ αλήθεια με τον Ερημίτη;”

by CorfuPress.com
Τρίτη, 18/03/2025
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιμένουν τα δημοσιεύματα ότι «άλλαξε χέρια» ο Ερημίτης: Νέος ιδιοκτήτης ο Τζον Κάλαμος

by ΕΛΕΝΑ ΓΙΣΔΑΚΗ
Σάββατο, 15/03/2025
rss feed

Γιατί περιφέρουν το Αχίλλειο σε έκθεση real estate;

by ΕΛΕΝΑ ΓΙΣΔΑΚΗ
Παρασκευή, 14/03/2025
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για οριστική πώληση του Ερημίτη

by CorfuPress.com
Δευτέρα, 22/07/2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκίκας: Προς υπογραφή η μαρίνα Megayacht της Κέρκυρας

by CorfuPress.com
Πέμπτη, 04/07/2024
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Χειμαριώτη-ΤΑΙΠΕΔ για το λιμάνι της Λευκίμμης

by CorfuPress.com
Σάββατο, 01/06/2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι γίνεται τελικά με τον Ερημίτη;

by CorfuPress.com
Τρίτη, 16/04/2024
Next Post
pir thinali2

Οι... μικροί πυροσβέστες του Βορρά

DSC 1150a

Οι υποτροφίες του Ροταριανού Ομίλου για το 2014-15

seminar psaltikis

1ο σεμινάριο ψαλτικής τέχνης

Τελευταία σχόλια

  • Avatar Κερκυραιος πολιτης στο Ο… Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι 16 Ιουνίου ξεκινούν τα υδροπλάνα: “Να τους δωσει μερικα εκατομμυρια για να “μεταφερουν” ασθενεις απο το ανυπαρκτο νοσοκομειο (;) Κερκυρας, Παξων και διαποντιων νησων. Περαστικα…” Μάι 12, 11:02
  • Avatar Κερκυραιος πολιτης στο «Θρήνος» για Παπαδάκη κι ούτε ένα δάκρυ για τις περιφερειακές εφημερίδες: ““Προσωπικοτητα” της νεοΕλληνικης πραγματικοτητας, της ρησης, “ο θανατος σου η ζωη μου”. Σιχασια το λεμε.” Μάι 12, 10:56
  • Avatar ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Ένα φάντασμα πάνω στο λόφο τ’ Αβράμη το «Φτωχοκομείο»!: “Ο λόφος Αβράμη με τά διάσπαρτα απομεινάρια τού παλαιού Βενετσιάνικου οχυρού, είναι ένα κεφάλαιο γιά τήν Κέρκυρα, τό οποίο θά…” Μάι 8, 12:10
  • Avatar ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Οξύνονται οι αντιδράσεις για την υπόκλιση Μαχειμάρη στον Ράμα! (VIDEO): “Στήν περίπτωση κατά τήν οποία πραγματοποιηθεί συμφωνία μέ τήν Αλβανία γιά νερό από τό Γαλάζιο Μάτι, θά αρκεστώ νά πώ…” Μάι 8, 11:45
  • Avatar Κερκυραιος πολιτης στο Οξύνονται οι αντιδράσεις για την υπόκλιση Μαχειμάρη στον Ράμα! (VIDEO): “Θα φερει “νερο” απο την Αλβανια, χωρις διακρατικη συμφωνια, λογω επικυψεων. Αυτο θα πουλαει απο μεθαυριο στους σανοφαγους ψηφοφορους.” Μάι 7, 06:09

Το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009

ακολουθήστε μας

No Result
View All Result
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CP-Web/CorfuPress.com
  • CorfuSports.com

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

WEBSITE: www.corfupress.com
C.P.WEB-CORFUPRESS.COM – ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ //
ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
MANTZAΡΟΥ 6 – T.K. 49132, ΚΕΡΚΥΡΑ
ΑΦΜ: 107115640 – ΔΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2661026992
EMAIL: [email protected]
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΝΙΚΟΛΑΪΣ ΒΛΑΧΟΥ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

No Result
View All Result
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

Εφόσον πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ τότε αυτόματα δηλώνετε ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης και την χρήση των cookies στις σελίδες μας καθώς και οτι συναινείτε βάσει της νεας Ευρωπαικής οδηγίας GDPR. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ .