Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Δέσμευση 150.000 ευρώ για τα αντλιοστάσια των κοινοτήτων
    22/10/2026 23:05
    ΔΕΥΑΚ: νέοι πίνακες μέσης τάσης στο αντλιοστάσιο της Χρυσίδας
    22/10/2026 21:44
    Συνάντηση του ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας με τον Δήμαρχο Νότου
    22/10/2026 21:14
    ΜΕΡΑ25: Όχι στην πολιτική δίωξη της Δέσποινας Ζιόβα
    22/10/2026 20:42
    Tο ΚΚΕ τιμά στο Λαζαρέτο τους εκτελεσμένους αγωνιστές
    22/10/2026 19:45
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    limeniko skafos
    Περιπέτεια για επιβάτες πλοίου από τους Παξούς προς την Κέρκυρα
    23/10/2026 00:22
    Σύλληψη 30χρoνου στην Κέρκυρα για εκκρεμή καταδίκη
    22/10/2026 19:34
    Γενική Ιερατική Σύναξη στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας
    22/10/2026 19:17
    Τροχαίο με τραυματισμό στη Λ. Αλεξάνδρας
    22/10/2026 19:11
    Προσάραξη ιστιοφόρου σκάφους σε βραχώδη ακτή στην Πάλαιρο
    22/10/2026 18:39
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Πράσινο φως για ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Βόρεια Κέρκυρα
    23/10/2026 00:26
    Η ΕΛΜΕ για τους εκπαιδευτικούς των Τμημάτων Ένταξης και των ΥΜΕΠΑΛ
    23/10/2026 00:06
    Η MSC παρουσίασε στην Κέρκυρα το σχέδιο για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα
    22/10/2026 21:08
    Συντάξεις Νοεμβρίου 2026: Νωρίτερα η πληρωμή στα Ταμεία
    22/10/2026 18:38
    Κληρονομιές, ακίνητα και τραπεζικοί λογαριασμοί: Πώς θα γίνεται η ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων από το Δημόσιο
    22/10/2026 18:38
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    «Όταν το Σύμπαν διαφωνεί με τον εαυτό του»
    22/10/2026 23:59
    Oι Κoυραμάδες τιμούν την 28η Οκτωβρίου με ομιλία του Γ. Ζούμπου
    22/10/2026 19:40
    Νέο έργο του Γιώργου Μηνά σε συναυλία στην Αθήνα
    22/10/2026 19:04
    Εκδήλωση παρoυσίασης βιβλίων στην Αίθουσα της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών
    21/10/2026 00:37
    Η ΕΙΚΕ τιμά τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Καποδίστρια
    19/10/2026 20:42
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Βρούτσης από Κέρκυρα: έργα 3 εκ. ευρώ στο ΕΑΚΚ και νέα μεγάλη κερκίδα
    23/10/2026 00:42
    Τη Δευτέρα κληρώνει για τη β’ φάση του Κυπέλλου!
    22/10/2026 20:44
    Τέσσερις θρύλοι του αθλητισμού συνοδεύουν τον Βρούτση στην Κέρκυρα
    19/10/2026 23:26
    O Oρφέας Δούρος στον ΟΦΑΜ!
    19/10/2026 20:13
    Ο Ηρακλής Κέρκυρας στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα ΠΠ-ΠΚ
    19/10/2026 20:04
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Ιστορική αποκατάσταση του εμβληματικού Κερκυραίου κομμουνιστή Ν. Βαρότση ως μεταφραστή 176 επιστολών του Καποδίστρια
    22/10/2026 19:00
    Mήνυμα αναγέννησης και ελπίδας στην επετειακή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ
    20/10/2026 11:57
    Να γιατί μας ζηλεύουν οι Ευρωπαίοι!
    20/10/2026 11:53
    Τι συμβαίνει στην Ευρώπη;
    19/10/2026 17:27
    Η σχέση «αγάπης και μίσους» Κέρκυρας και ΗΠΑ
    19/10/2026 17:25
Ανάγνωση Υπέρ της απελευθέρωσης της μαριχουάνας ο Παπανδρέου
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΕΛΛΑΔΑ

Υπέρ της απελευθέρωσης της μαριχουάνας ο Παπανδρέου

«Η Ουρουγουάη έδωσε το σαφές αναγκαίο παράδειγμα, προς όλες τις χώρες της υφηλίου, για μια υποδειγματική και πρωτίστως ανθρώπινη αντιμετώπιση για την κάνναβη» γράφει σε κείμενό του ο πρώην πρωθυπουργός

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 13/12/2013 16:54
Κοινοποίηση
8 λεπ. ανάγνωση
papandreou 709718565

Υπέρ της απελευθέρωσης της μαριχουάνας τάσσεται ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

 

Με κείμενο που φέρει τίτλο: «Μια κίνηση υποδειγματική για τη μαριχουάνα» το οποίο ο κ. Παπανδρέου ανέβασε στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο πρώην πρωθυπουργός δίνει συγχαρητήρια στην κυβέρνηση της Ουρουγουάης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πράσινο φως για ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Βόρεια Κέρκυρα
Περιπέτεια για επιβάτες πλοίου από τους Παξούς προς την Κέρκυρα
Η ΕΛΜΕ για τους εκπαιδευτικούς των Τμημάτων Ένταξης και των ΥΜΕΠΑΛ
«Όταν το Σύμπαν διαφωνεί με τον εαυτό του»
Δέσμευση 150.000 ευρώ για τα αντλιοστάσια των κοινοτήτων

 

Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός κάνει λόγο για «πρωτοπόρα λύση» που «απεγκλωβίζει τους χρήστες από τα καρτέλ ναρκωτικών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και χαρακτηρίζει την ενέργεια «κίνηση τεράστιας εμβέλειας».

 

Αναφέρει ακόμη ότι η πρωτοβουλία της αριστερής κυβέρνησης της Ουρουγουάης «πρέπει να μελετηθεί σε βάθος από όλες τις χώρες και πρωτίστως εκείνες που αξιολογούν τη χρήση της μαριχουάνας ως “βαθύ κοινωνικό πρόβλημα”».

 

Διαβάστε το κείμενο του Γιώργου Παπανδρέου

Μια κίνηση υποδειγματική για τη μαριχουάνα

Κανείς δεν μπορεί παρά να επικροτήσει το θάρρος, τους συμβολισμούς και τη θέληση της κυβέρνησης της Ουρουγουάης να δώσει πρωτοπόρα λύση στο θέμα της μαριχουάνας απεγκλωβίζοντας τους χρήστες από τα κυκλώματα και τα καρτέλ ναρκωτικών που μαστίζουν την Νότιο Αμερική. Αναγνωρίζοντας ότι η διαρρύμιση της χρήσης είναι πιο σημαντική από την όποια καταστολή η Ουρουγουάη έδωσε το σαφές αναγκαίο παράδειγμα, προς όλες τις χώρες της υφηλίου, για μια υποδειγματική και πρωτίστως ανθρώπινη αντιμετώπιση για την κάνναβη.

 

Στη πράξη πλέον πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση των θεμάτων χρήσης ναρκωτικών αποδεικνύεται η Ουρουγουάη θεσπίζοντας ένα νόμο σύμβολο για την ορθολογική αντιμετώπιση του ζητήματος. Πρόκειται για νέο νόμο που ρυθμίζει την παραγωγή και την πώληση της κάνναβης στην Ουρουγουάη, υπό την εποπτεία του κράτους, ο οποίος εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της χώρας την Τρίτη, σε μια ενέργεια παγκόσμιας εμβέλειας από τον αριστερό πρόεδρο Χοσέ Μουχίκα. Μια ενέργεια που πρέπει να μελετηθεί σε βάθος από όλες τις χώρες και πρωτίστως εκείνες που αξιολογούν τη χρήση της μαριχουάνας ως «βαθύ κοινωνικό πρόβλημα».

 

Ο νόμος σε γενικές γραμμές επιτρέπει σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω να αγοράζουν έως και 40 γραμμάρια μαριχουάνα ανά μήνα από φαρμακεία ή να παράγουν μέχρι και έξι φυτά κάνναβης εφόσον εγγραφούν σε μια βάση δεδομένων για χρήστες.  Ο νόμος προβλέπει για τους ενήλικες να αγοράζουντα 40 γραμμάρια μαριχουάνα σε μηνιαία βάση από φαρμακεία, ή οι ίφιοι να παράγουν μέχρι και έξι φυτά κάνναβης σε έναν χρόνο, αν εγγραφούν σε μια βάση δεδομένων για χρήστες. Θα λειτουργγούν επίσης κλαμπ μαριχουάνας θα αποτελούνται από 15 έως 45 μέλη, και θα μπορούν να αναπτύσσουν έως 99 φυτά κάνναβης ανά ομάδα. Η χρήση μαριχουάνας από ανηλίκους και ξένους απαγορεύεται. Εναπομένει πλέον να εκδοθούν τα εκτελεστικά διατάγματα για την πλήρη απελευθέρωση, βάσει των παραπάνω κανόνων της χρήσης κάνναβις.

 

Επί της ουσίας θα δημιουργηθεί ένας οργανισμός-το Ινστιτούτο ρύθμισης και ελέγχου της κάνναβης (IRCCA)- το οποίο θα διαχειριστεί την παραγωγή και διανομή και επίσης θα επιβλέπει την εφαρμογή του νόμου. Έτσι ενήλικοι καταναλωτές, κάτοικοι της Ουρουγουάης, οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι σε ένα μητρώο χρηστών, θα μπορούν να αγοράζουν ως και 40 γραμμάρια το μήνα από φαρμακεία.

 

Είναι γεγονός, και αυτό πέτυχε η κυβέρνηση της Ουρουγουάης, ότι Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει στην αναζήτηση αποτελεσματικών μεθόδων και πολιτικών για ένα πολύπλοκο κοινωνικό ζήτημα και αυτό είναι το ζήτημα των ναρκωτικών. Να ανοίξουμε διάλογο ώστε να φωτίσουμε αυτή την πολύ ουσιαστική δημόσια συζήτηση στις κοινωνίες μας, να διαπαιδαγωγήσουμε, τόσο τους πολιτικούς όσο και τους πολίτες, αλλά κυρίως τη νεολαία και έτσι να μπορέσουμε πιο αποτελεσματικά να πάρουμε αποφάσεις.

 

Οι απόψεις ποικίλουν και είναι όλες σεβαστές, απαιτείται όμως να διαπαιδαγωγηθούμε, να βγούμε από τις φοβίες και τις προκαταλήψεις και να αντιμετωπίσουμε τους χρήστες με ανθρωπιά, έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε το συνάνθρωπό μας. Και πάνω από όλα να διδαχθούμε από το παράδειγμα της Ουρουγουάης και να αντλήσουμε συμπεράσματα από τη πρακτικής της. Το ζητούμενο είναι ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε άπρακτοι και με κλειστά τα μάτια, το θέμα μας αφορά όλους, ως πολίτες, ως γονείς, ως κοινωνία. Ήδη στην Ελλάδα αποποινικοποιήθηκε η χρήση και εναπομένει να αντιμετωπίσουμε την όλη θεματική με θάρρος και σοφία παραδειγματιζόμενοι και από τα όσα συμβαίνουν στην Ουρουγουάη, μια χώρα που δεν είναι τόσο μακρυά, αλλά τουναντίον πολύ κοντά.

 

Βασικά ερωτήματα, που πρέπει να τεθούν σε διάλογο είναι η μείωση της ζήτησης, πρώτα από όλα, πώς μπορούμε να περιορίσουμε τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, κυρίως στη νεολαία. Δεύτερον είναι ο περιορισμός της βλάβης – αν δεν γίνεται απόλυτος περιορισμός της χρήσης, τουλάχιστον να περιορίσουμε τη βλάβη στην υγεία, να αποφύγουμε την περιθωριοποίηση του ανθρώπου, που έκανε ή κάνει χρήση ναρκωτικών ή ακόμα, αν βρίσκεται σε κατάσταση εξάρτησης. Και τρίτο βεβαίως τη μείωση της προσφοράς, της διακίνησης και εμπορίας παράνομων ουσιών κατά τέτοιο τρόπο που να πλήξουν πραγματικά το οργανωμένο έγκλημα και τους εγκληματικούς κύκλους, το παράνομο κέρδος, την τεράστια οικονομική δύναμη που δημιουργείται, τη σύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος στη διακίνηση των ναρκωτικών και με άλλες μορφές οργανωμένου εγκλήματος, όπως είναι η διακίνηση ανθρώπων και όπλων, όπως είναι και η τρομοκρατία.

 

Τι έκανε η Ουρουγουάη

Η Ουρουγουάη είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα κάνει ελεύθερη την καλλιέργεια και πώληση μαριχουάνας. Το νομοσχέδιο που έχει ήδη εγκριθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων τον περασμένο Αύγουστο επιτρέπει σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω να αγοράζουν έως και 40 γραμμάρια μαριχουάνα ανά μήνα από φαρμακεία ή να παράγουν μέχρι και έξι φυτά κάνναβης, εάν και εφόσον εγγραφούν σε μια βάση δεδομένων για χρήστες.

 

Η προσπάθεια αυτή είναι μέρος μιας κίνησης για την ενίσχυση του αγώνα της χώρας κατά των παράνομων ναρκωτικών και θα επιτρέψει στις αρχές να ελέγχουν τα κέρδη προς όφελος της κοινωνίας, αντί των εγκληματιών, όπως αναφέρουν οι οπαδοί του μέτρου. Τα αποκαλούμενα «κλαμπ μαριχουάνας» θα αριθμούν 15 έως 45 μέλη και θα έχουν δυνατότητα να διαθέτουν μέχρι 99 φυτά κάνναβης.

 

Η πρωτοβουλία αυτή είναι της κυβέρνησης του προέδρου Χοσέ Μουχίκα του οποίου ο συνασπισμός Φρέντε Άμπλιο διαθέτει μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αν ο νόμος περάσει θα παρέχει στο κράτος τον έλεγχο και τη ρύθμιση όλων των δραστηριοτήτων «εισαγωγής, εξαγωγής, φύτευσης, καλλιέργειας, συγκομιδής, αποθήκευσης, εμπορίας και διανομής κάνναβης και των παραγώγων της» .

 

Η κατοχή κάνναβης για προσωπική κατανάλωση είναι ήδη ανεκτή στην Ουρουγουάη. Μία παράλληλη κατάσταση μπορεί να βρει κανείς και στην Ολλανδία όπου η μαριχουάνα αν και εξακολουθεί να θεωρείται ένα παράνομο ναρκωτικό, είναι ανεκτή. Το νομοσχέδιο στην Ουρουγουάη παρουσιάστηκε πέρυσι για πρώτη φορά από τον υπουργό Άμυνας Ελευτέριο Φερνάντεζ Ουιντόμπρο, ο οποίος είπε ότι η απαγόρευση της μαριχουάνας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα για την κοινωνία από ότι το ίδιο το ναρκωτικό. Η αντιπολίτευση του κόμματος Κολοράντο αντιτάχθηκε στη νομιμοποίηση, υποστηρίζοντας ότι δεν θα μειώσει την κατανάλωση ναρκωτικών.

 

Πηγή: protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΥΑΚ: νέοι πίνακες μέσης τάσης στο αντλιοστάσιο της Χρυσίδας
Συνάντηση του ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας με τον Δήμαρχο Νότου
Η MSC παρουσίασε στην Κέρκυρα το σχέδιο για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα
ΜΕΡΑ25: Όχι στην πολιτική δίωξη της Δέσποινας Ζιόβα
Tο ΚΚΕ τιμά στο Λαζαρέτο τους εκτελεσμένους αγωνιστές
Κοινοποίηση

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Βρούτσης από Κέρκυρα: έργα 3 εκ. ευρώ στο ΕΑΚΚ και νέα μεγάλη κερκίδα
  • Πράσινο φως για ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Βόρεια Κέρκυρα
  • Περιπέτεια για επιβάτες πλοίου από τους Παξούς προς την Κέρκυρα
  • Η ΕΛΜΕ για τους εκπαιδευτικούς των Τμημάτων Ένταξης και των ΥΜΕΠΑΛ
  • Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου γιορτάζει…

Τελευταία σχόλια

  1. Μιχαήλ Κουμπιαδης στο Market Pass: Πότε ξεκινούν τα voucher, πώς θα λειτουργούν
  2. Κλεοπάτρα Χατζηγιαννογλου στο Market Pass: Πότε ξεκινούν τα voucher, πώς θα λειτουργούν
  3. Γιωργος στο Βαριά ήττα για τον ΟΦΑΜ, λύγισε η ΑΕΛ!
  4. Sinan Karasalim στο Market Pass: Voucher σίτισης 60 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα – Παραδείγματα με ποσά
  5. Αναστασια Ροτου στο Market Pass: Voucher σίτισης 60 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα – Παραδείγματα με ποσά

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Oι Κoυραμάδες τιμούν την 28η Οκτωβρίου με ομιλία του Γ. Ζούμπου

22/10/2026 19:40

Σύλληψη 30χρoνου στην Κέρκυρα για εκκρεμή καταδίκη

22/10/2026 19:34

Στο συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών συμμετείχε το ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας

22/10/2026 19:33

Γενική Ιερατική Σύναξη στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας

22/10/2026 19:17
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise