• Αρχική
  • CP-Web
  • Στήλες
  • Άρθρα
  • CorfuSports
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
Τετάρτη, 13/08/2025
CorfuPress.com
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS
CorfuPress.com
No Result
View All Result
CorfuPress.com
Home ΑΡΧΕΙΟ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Καλώς ήρθε το… πετρέλαιο!

CorfuPress.com by CorfuPress.com
Κυριακή, 14/04/2013
A A
siskepsi ydrogonanthrakes2

Σύσκεψη για την πορεία των ερευνών των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, πραγματοποιήθηκε  σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο Κέρκυρας  υπό τον Υπουργό ΠΕΚΑ Ευάγγελο Λιβιεράτο, μετά από αίτημα, του Δημάρχου  Κέρκυρας και Προέδρου της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων,  Γιάννη Τρεπεκλή.

Λιβιεράτος: Μέσα του 2014 τα οικόπεδα εξόρυξης
Την εισήγηση έκανε ο Υπουργός, ενημερώνοντας ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί, και αναμένεται η ανάλυση των ευρημάτων από ειδικευμένα εργαστήρια .
«Από τον Μάιο θ’ αρχίσει η διεθνοποίηση των δεδομένων,  για να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τις εταιρίες, ώστε το πρώτο μισό του 2014 να προσδιοριστούν τα οικόπεδα εξόρυξης»,  δήλωσε χαρακτηριστικά ο  ΥΠΕΚΑ.
Ο κ Λιβιεράτος επεσήμανε ότι υπάρχει χρόνος για να συζητηθεί το θέμα  διεξοδικά και ευχαρίστησε το Δήμαρχο Κέρκυρας για την πρόσκληση, ώστε να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των τοπικών  κοινωνιών των Ιονίων.
«Είναι  η πρώτη  φορά που γίνεται τέτοια σύσκεψη και είμαστε ανοικτοί στο διάλογο» είπε ο Υπουργός.
siskepsi ydrogonanthrakes1
Τρεπεκλής: Περιβάλλον, ανταποδοτικά και τουρισμός
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος  Κέρκυρας  Γιάννης Τρεπεκλής,  ευχαρίστησε  τον κ. Υπουργό για την άμεση ανταπόκριση  του, στο αίτημα για παροχή ενημέρωσης.
«Χρειάζεται παροχή ενημέρωσης ώστε να εξασφαλιστεί η διαφάνεια  και να είναι ενημερωμένες οι τοπικές κοινωνίες.  Θεωρώ ότι το ζήτημα  των υδρογονανθράκων  είναι εξαιρετικά σημαντικό. Πρέπει λοιπόν να δούμε  μια σειρά θεμάτων, όπως η προστασία του περιβάλλοντος  τα ανταποδοτικά οφέλη  και οι ασφαλιστικές δικλίδες για την λειτουργία τους. Επίσης πρέπει να εξασφαλίσουμε  την απρόσκοπτη ανάπτυξη του τουρισμού», είπε ο Δήμαρχος Κέρκυρας. Την πρώτη αυτή σύσκεψη θα  ακολουθήσει   σειρά ενημερωτικών  συσκέψεων της τοπικής  αυτοδιοίκησης,  για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων και τη λήψη αποφάσεων.

Σπύρου: Ρεαλισμός και περιορισμός των κινδύνων
Τέλος ο Περιφερειάρχης  Ιονίων,  Σπύρος Σπύρου, συνεχάρη το Δήμαρχο Κέρκυρας  για την πρωτοβουλία του και τον Υπουργό ΠΕΚΑ για την δυνατότητα  ενημέρωσης  με τα πραγματικά  και επιστημονικά  δεδομένα  που υπάρχουν  μέχρι σήμερα.
«Πρέπει να  διαχειριστούμε  το θέμα των υδρογονανθράκων με την δέουσα  σοβαρότητα  και ρεαλισμό,   ώστε  να υπάρξουν  πλεονεκτήματα χωρίς  υπερβολές περιορίζοντας τους κινδύνους»,  είπε ο κ. περιφερειάρχης.
siskepsi ydrogonanthrakes3
Οι συμμετέχοντες:
Στην Σύσκεψη Συμμετείχαν : Ο Υπουργός κ Λιβιεράτος, ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής,  ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Σκούρτης, ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοίλης, η κ Σδούκου Αλεξάνδρα,  Διευθύντρια Γραφείου Υπουργού,  η κ. Σταματάκη Σοφία  σύμβουλος και πρόεδρος επιτροπής υδρογονανθράκων, Μποζίκης Στέφανος Δήμαρχος Ζακύνθου, Κασιάνος Ιωάννης Δήμαρχος  Ιθάκης, Αραβανής Κωνσταντίνος Δήμαρχος Λευκάδας,   Ζαβιτσιάνος  Ευστάθιος  Δήμαρχος Μεγανησίου, Μπογδάνος Σπύρος Δήμαρχος Παξών, Πυλαρινός Δημήτρης  Αντιδήμαρχος Τ.Υ Κεφαλονιάς,  Μεσσάρης Δημήτρης συνεργάτης αντιδημάρχου Κεφαλονιάς, Αναστασία Σαλλή Παπασαλή Πρύτανης Ιονίου Πανεπιστήμιου, Χοντρογιάνης Γιώργος Πρόεδρος Επιμελητήριου Σπίγγος Νίκος πρόεδρος ΤΕΕ, Κουρής Νίκος, ταμίας τουριστικών καταλυμάτων, Μπράμος Παναγιώτης πρόεδρος  ένωσης ξενοδόχων,  Διαβάτης  Δημήτριος  πρόεδρος ταξιδιωτικών πρακτόρων,  Λούβρου Χριστίνα πρόεδρος ΕΑΣΚ,  Σοφία Λίβερη πρόεδρος εργατικού κέντρου,  Μωραΐτης Σπύρος αντιδήμαρχος οικονομικών,  Δήμου Κέρκυρας, Πανταζής  Γιώργος  αντιδήμαρχος Τ.Υ Δήμου Κέρκυρας, οι επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Κέρκυρας,  Αυλωνίτης Αλέκος,   Χαραλάμπους Χαράλαμπος,   Γιώργος Ρεδεστινός,    Μερόπη Υδραίου  και ο πρόεδρος του συλλόγου περιβάλλοντος   Κοσκινάς Αριστοτέλης.  
Ενημέρωση από πλευράς Υπουργείου παρείχαν οι: Σδούκου Αλεξάνδρα και Σταματάκη Σοφία.      

Η θέση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας έλαβε μέρος στη σύσκεψη με τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που πραγματοποιήθηκε σήμερα 9
/4 στο Δήμο Κέρκυρας υπό την αιγίδα του δημάρχου, παρουσία του περιφερειάρχη, των δημάρχων των Ιονίων Νήσων, και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων. Στην τοποθέτησή του, επιφυλασσόμενος για την υποβολή αναλυτικών θέσεων στο ΥΠΕΚΑ, ο πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε στα εξής σημεία:

 

xartis idrogonanthrakes
1. Ο Σύλλογος εξαίρει την πρωτοβουλία και την ανταπόκριση του υπουργού. Οι Περιβαλλοντικοί φορείς πρέπει να έχουν άμεση, πλήρη πρόσβαση σε πληροφορίες επί του κρίσιμου ζητήματος, και διάφορα βήματα (ανάρτηση χαρτών και μελετών στο Διαδίκτυο) αξιολογούνται θετικά. Παρακολουθούμε στενά, με τεταμένη επαγρύπνηση αλλά υπευθυνότητα. «Θα γίνουμε αμείλικτες Ερινύες όλων υμών εφόσον διαπιστώσουμε πράξεις ή παραλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον των νήσων, θαλάσσιο και μη».
2. Σκεπτόμενοι οικολογικά, πρέπει να δυσφορούμε με τη μονοκαλλιέργεια του Τουρισμού που επικράτησε ειδικά στην Κέρκυρα. Μήπως η άκριτη τουριστική ανάπτυξη δεν ενέχει περιβαλλοντικά ρίσκα; Είναι παρήγορο το ότι οι παραγωγικοί φορείς συνειδητοποιούν την εξάρτηση από την προστασία φυσικών πόρων – για μας αυταξία. Είναι αναγκαία η εξισορρόπηση του παραγωγικού μοντέλου, ενδεχομένως με νέα ανάπτυξη τομέων της βιομηχανίας, εφόσον δεν συνεπάγονται καταστροφικές παρεμβάσεις.
3. Αν σκεφτούμε οικουμενικά, το ενεργειακό κύκλωμα στο οποίο εντάσσονται (με άκρως ελλειμματικό ισοζύγιο παραγωγής/ κατανάλωσης ενέργειας) τα νησιά είναι Ευρασιατικό. Η ενεργειακή αξιοποίηση ορυκτών δεν είναι η βέλτιστη λύση – αλλά μειώνει την εξάρτηση από πυρηνική ενέργεια, που είναι η χείριστη λύση. Το ρίσκο τοπικής περιβαλλοντικής καταστροφής πρέπει να εκτιμηθεί, και να συνεκτιμηθεί με το ρίσκο γενικευμένης καταστροφής από πυρηνικό ατύχημα τύπου Τσερνομπίλ ή Φουκουσίμα. Προ τριετίας η Ιταλία σχεδίαζε υπεράκτια εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην παρακείμενη Αλβανία.
4. Εάν και εφόσον γίνει αποδεκτή η σκοπιμότητα ασφαλούς άντλησης όποιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, το αυξημένο τοπικό ρίσκο νομιμοποιεί και συνεπάγεται «Ανταποδοτικά Ωφέλη» (ΑΩ). Τα ΑΩ έχουν ως σήμερα υπολογιστεί λογιστικά, ως ποσοστό απολαβών της Περιφέρειας επί ενός σχετικού φόρου, και τούτο είναι αναγκαίο να επεκταθεί σε ανάλογη πρόσοδο των Δήμων/Νήσων. Πρόταση που καταθέτουμε στον υπουργό είναι, εκτός των «ανταλλαγμάτων», η πρόβλεψη ενσωμάτωσης των Νήσων στο Δίκτυο Φυσικού Αερίου από το οποίο εξαιρούνται με συνέπειες αρνητικές για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Εναλλακτικά, η Πολιτεία να θεσμοθετήσει μείωση τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στο επίπεδο του φυσικού αερίου με μία πολιτική ανάλογη του «μεταφορικού ισοδύναμου» για προστασία της νησιωτικότητας.
5. Τέλος σε εντελώς συμβολικό επίπεδο επισημαίνουμε το άστοχο της διπλής ονομασίας που έχει δοθεί στους δύο γεωλογικούς σχηματισμούς που πιθανολογούνται ως θύλακοι υδρογονανθράκων στα δυτικά όρια της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας της Κέρκυρας, δηλαδή «Πύρρος» και «Αχιλλέας». Τα δύο ονόματα, μάλιστα χρησιμοποιούμενα μαζί, παραπέμπουν στο μυθολογικό και ιστορικό παρελθόν της αρχαίας ηπειρωτικής φυλής των Μολοσσών που επιχωρίαζε στο οροπέδιο των Ιωαννίνων. Έτσι «αμφισβητείται» η ύπαρξη νησιωτικής υφαλοκρηπίδας με τρόπο που ταιριάζει όχι σε ανατολικούς ομοεθνείς γειτόνους αλλά στην… «προς ανατολάς Γείτονα».                         

CorfuPress.com

CorfuPress.com

Related Posts

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

H Περιφέρεια τοποθέτησε συσκευή Seatrac στην παραλία των Μπενιτσών

by CorfuPress.com
Παρασκευή, 01/08/2025
rss feed

ΠΙΝ: Παρουσιάστηκε το Ολιστικό Πρόγραμμα Ανακυκλώσιμων Υλικών

by ΜΑΝΟΣ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
Τρίτη, 29/07/2025
rss feed

«Ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος, πυξίδα για τη βιώσιμη ανάπτυξη στον τόπο μας»

by CorfuPress.com
Δευτέρα, 21/07/2025
rss feed

Κοντά στους μοναχικούς ηλικιωμένους ο Δήμος, με το «Κλικ Ζωής»

by CorfuPress.com
Δευτέρα, 21/07/2025
rss feed

Κλείνει η κουζίνα του Γηροκομείου

by CorfuPress.com
Παρασκευή, 04/07/2025
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σοροπιαστά με μέλι και βότανα: Εκδήλωση στο Μεγανήσι

by CorfuPress.com
Τρίτη, 01/07/2025
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Βγήκε ανάδοχος για τα έργα στις αθλητικές εγκαταστάσεις Κεφαλονιάς και Ιθάκης

by CorfuPress.com
Πέμπτη, 26/06/2025
Next Post

Διαρρήξεις σπιτιών σε Μηλιά και πόλη!

“Καρέ” συλλήψεων στην Κέρκυρα

free parking

Free Parking στο Παλαιό Νοσοκομείο, μέχρι (και) το Πάσχα!

Τελευταία σχόλια

  • Avatar IRINI PERDIKOMATI στο Προσπάθεια εξεύρεσης των απογόνων των Κερκυραίων Ιερολοχιτών: “Περδικοματης Δημήτριος του Σπυρίδωνος -κανακαδες κερκυρας” Αυγ 12, 15:48
  • Avatar Σκιαδόπουλος Κωνσταντίνος στο Τι ζητά το Επιμελητήριο από την Fraport για τις ημέρες που θα κλείσει το Ι. Καποδίστριας: “Το έργο στον διάδρομο που θα πραγματοποιήσει η Frapor. τον Ιανουάριο στο αεροδρόμιο, είναι τέτοιο που θεωρώ οτι αποκλείεται να…” Αυγ 12, 13:06
  • Avatar ΚΩΣΤΑΣ ΡΙΓΑΝΑΣ στο Κέρκυρα 1716: Η πολιορκία που γέννησε έναν θρύλο: “Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο και να έχουμε την υγεία μας να τιμούμε τον πολιούχο μας Άγιο Σπυρίδωνα, κάθε…” Αυγ 11, 19:11
  • Avatar Κερκυραιος πολιτης. στο Καλώδια της ΔΕΔΔΗΕ προκάλεσαν φωτιά σε κυπαρίσσι!: “Ποιος θα βαλει προστιμο στη ΔΕΗ για εμπρησμο; Κρατος μουφα, απλα και καθαρα!” Αυγ 11, 09:31
  • Avatar Κερκυραιος πολιτης. στο Δήμος: Δεκάδες νέα πρόστιμα από την Υπηρεσία Καθαριότητας: “Να γινει απολυτως ξεκαθαρο οτι ετσι επανερχονται οι αδιαφοροι, απολιτιστοι, ζαμανφουτιστες στην ταξη. Να τελειωνει καποια στιγμη η αφασια των…” Αυγ 10, 10:58

Το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009

ακολουθήστε μας

No Result
View All Result
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CP-Web/CorfuPress.com
  • CorfuSports.com

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

WEBSITE: www.corfupress.com
C.P.WEB-CORFUPRESS.COM – ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ //
ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
MANTZAΡΟΥ 6 – T.K. 49132, ΚΕΡΚΥΡΑ
ΑΦΜ: 107115640 – ΔΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2661026992
EMAIL: [email protected]
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΝΙΚΟΛΑΪΣ ΒΛΑΧΟΥ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

No Result
View All Result
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

Εφόσον πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ τότε αυτόματα δηλώνετε ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης και την χρήση των cookies στις σελίδες μας καθώς και οτι συναινείτε βάσει της νεας Ευρωπαικής οδηγίας GDPR. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ .