Τάδε έφη Γιάννης Μιχελάκης, Υπουργός Εσωτερικών, στην συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον πολιτευτή της Ν.Δ. και τομεάρχη Άμυνας του κόμματος Στέφανο Γκίκα, ο οποίος επισκέφθηκε τον Υπουργό στο γραφείο του.
Ο κ. Μιχελάκης ξεκαθάρισε στον κ. Γκίκα ότι η διαβούλευση δεν έχει αποσυρθεί αλλά, μάλιστα, θα ολοκληρωθεί με χρονικό ορίζοντα αρκετά περιορισμένο, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης και του ιδίου είναι να έχει προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα περιλαμβάνει και το «σπάσιμο» των δήμων Κέρκυρας, Ρόδου και Λέσβου και την ψήφισή του μέσα σε τρεις ή τέσσερις το πολύ εβδομάδες, τονίζοντας ότι ο χρόνος μέχρι τις επόμενες εκλογές είναι μικρός.
Στο Δήμο Κέρκυρας οι πρώην δήμοι Παρελίων, Φαιάκων και Αχιλλείων;
Ωστόσο, αν και απέρριψε το αίτημα Γκίκα να δημιουργηθούν τέσσερις ή πέντε δήμοι και τα δαπόντια να αποτελέσουν ξεχωριστό Δήμο, δήλωσε ανοικτός να επανεξεταστούν τα όρια που θα γίνει η διάσπαση του μεγάλου δήμου Κέρκυρας σε τρεις μικρότερους, υπογραμμίζοντας ότι στην πρόταση νόμου την οποία κατέθεσε προς διαβούλευση στην ΚΕΔΕ τα σύνορα που αναφέρει δεν είναι δεσμευτικά.
Έτσι, ενώ η αρχική πρόταση του Υπουργείου κάνει λόγο για Δήμο Κερκυραίων στα όρια του παλιού καποδιστριακού δήμου με τους δήμους βορά και νότου να χωρίζονται στα όρια των παλιών δήμων Παρελίων και Φαιάκων, είναι πλέον πιο πιθανό το εξής σενάριο: ο Δήμος Κερκυραίων να συμπεριλάβει ολόκληρο το Δημο Παρελίων και το μεγαλύτερο μέρος των Δήμων Φαιάκων (έως τον Άγιο Μάρκο;) και Αχιλλείων (έως τις Μπενίτσες;) και, από εκεί και πέρα, να διαμορφωθούν τα σύνορα των άλλων δύο υπό δημιουργία ΟΤΑ.
Γκίκας: Αν δεν εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, μην κάνετε καθόλου μεταρρύθμιση!
Ο Στέφανος Γκίκας δήλωσε στον Γ. Μιχελάκη ότι αν δεν υπάρξουν από το υπουργείο πρόνοιες που θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα των νέων Δήμων και χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, η προσπάθεια θα είναι θνησιγενής και πιο σώφρον θα είναι να μην προχωρήσει η μεταρρύθμιση.
Από την άλλη, η πρόταση που κατέθεσε ως προς τον αριθμό και τα όρια των νέων δήμων, έχει ως εξής:
– Δημιουργία ενός αστικού Δήμου – του Δήμου Κερκυραίων – με γεωγραφικά όρια, τα ίδια με τον αντίστοιχο Καποδιστριακό.
– Δημιουργία ενός περιαστικού Δήμου – της Μέσης Κέρκυρας – στον οποίο θα περιληφθούν οι πρ. Καποδιστριακοί Δήμοι, Φαιάκων, Παρελίων, Παλαιοκαστριτών και Αχιλλείων.
– Δήμος Νότιας Κέρκυρας, στον οποίο θα περιληφθούν οι πρ. Καποδιστριακοί Δήμοι: Λευκιμμαίων, Κορισσίων, Μελιτειέων.
– Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, αποτελούμενος από τους πρ. Καποδιστριακούς Δήμους: Αγ. Γεωργίου, Εσπερίων, Θιναλίων και Κασσωπαίων.
– Για Εθνικούς αλλά και για ουσιαστικούς λόγους, το σύμπλεγμα των Διαποντίων Νήσων, που συνιστά το ΒΔ άκρο της Ελλάδος με τεράστια γεωπολιτική σημασία λόγω των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που όπως όλα δείχνουν, υπάρχουν στην περιοχή, θα πρέπει να αποτελέσουν ένα ενιαίο, ανεξάρτητο Δήμο.
Γκίκας: Έστω να πάνε τα διαπόντια στο δήμο της πόλης
Ο κ. Γκίκας έδωσε στη δημοσιότητα γραπτή δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με το Γ. Μιχελάκη και στην οποία αναφέρει τα εξής: «Ενημέρωσα τον κ. Υπουργό για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην Κέρκυρα το διαρρεύσαν σχεδιάγραμμα με την γεωγραφική κατανομή των τριών νέων Δήμων και του ανέπτυξα το σκεπτικό πρότασης, που θεωρώ ότι είναι πιο λειτουργική, δηλαδή αυτή των 4 + 1 Δήμων, τονίζοντας ότι αφού πρόκειται να ανοίξει ο φάκελος «Κέρκυρα», ας γίνει τουλάχιστον ορθά, άλλως ας παραμείνουμε στον ένα Δήμο. Ο κ. Μιχελάκης αφού επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για δημιουργία τριών Δήμων στο νησί, ανέφερε ότι θα μελετήσει τις προτάσεις που υπέβαλα διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ο γεωγραφικός διαχωρισμός των τριών νέων Δήμων δεν έχει οριστικοποιηθεί. Στο σημείο αυτό τόνισα ότι αν ο αριθμός των τριών Δήμων παραμείνει αδιαπραγμάτευτος, τότε οι περιαστικοί πρ. Καποδιστριακοί Δήμοι της Μέσης Κέρκυρας καθώς και τα Διαπόντια Νησιά, θα ήτο προσφορότερο να ενταχθούν στον Δήμο της Πόλης. Εκτιμώ ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις».
Τελευταία σχόλια