Επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, απέστειλε ο Πάολο Μελισσάνο της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας, με θέμα τη βελτίωση του θεσμού του «Συμπαραστάτη του Δημότη».
Σε αυτήν αναφέρει, μάλιστα, και το τι συμβαίνει στη γειτονική Ιταλία με τον αντίστοιχο θεσμό του «τοπικού διαμεσολαβητή».
Αναλυτικά:
ΘΕΜΑ: Λειτουργία του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στην Ιταλία
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Σχετικά με την σύσταση του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης και λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τα κενά της νομοθεσίας (πολλά Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας δεν εξέλεξαν Συμπαραστάτη του Πολίτη όπως πολλούς Δήμους δεν εξέλεξαν Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης), δια της παρούσης θα ήθελα να σας γνωρίσω, με σκοπό την βελτίωση του θεσμού αυτού, τι προβλέπει η Νομοθεσία στην Ιταλία. Σε αυτή την χώρα δεν υπάρχει μια ανεξάρτητη Αρχή όπως ο Συνήγορος του Πολίτη στην Ελλάδα. Συνεπώς ο Τοπικός Διαμεσολαβητής έχει τις ίδιες αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Πολίτη.
Ο θεσμός του «Τοπικού Διαμεσολαβητή» (έτσι ονομάζεται) δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμος, Νομαρχία, Περιφέρεια) και εκτός από τις αρμοδιότητες που ορίζονται στην Ελλάδα από τις διατάξεις του άρθρου 77 του Ν. 3852/2010, επιπλέον προβλέπονται και τα εξής:
Η υποψηφιότητα που υποβάλλεται συνοδεύεται και από υπεύθυνη δήλωση από την οποία προκύπτει ότι δεν υπάρχει κώλυμα η ασυμβίβαστο που προβλέπονται από το νόμο (τα ίδια που επισημαίνονται στο άρθρο 14 του Ν. 3852/2010).
Για την διαδικασία σχετικά με την επιλογή του: εάν αυτή δεν είναι εφικτή στην πρώτη ψηφοφορία με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, το Σώμα προβαίνει σε δεύτερη ψηφοφορία στην οποία αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία (50% + 1) των μελών. Σε περίπτωση μη ύπαρξης πλειοψηφίας στην ίδια συνεδρίαση, τότε το Σώμα προβαίνει (στην ίδια συνεδρίαση) σε ψηφοφορία μεταξύ των δυο υποψήφιων που έχουν λάβει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων με αποτέλεσμα να εκλέγεται ο υποψήφιος που εξασφαλίζει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.
Ο Τοπικός Διαμεσολαβητής μπορεί να ζητήσει την πειθαρχική δίωξη του υπαλλήλου για παράβαση καθήκοντος σε περίπτωση άρνησης συνεργασίας ή σύμπραξης στην επίλυση του προβλήματος του πολίτη.
Εάν κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστωθεί αποχρώσες ενδείξεις για τέλεση αξιόποινης πράξης από υπάλληλο, μέλος διοίκησης, λειτουργό, ο Τοπικός Διαμεσολαβητής μπορεί να διαβιβάζει την έκθεση και στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Σας αναφέρω όλα τα παραπάνω και παρακαλώ να τα εξετάσετε προς όφελος των δημοτών-πολιτών και της καλύτερης λειτουργίας του θεσμού αυτού.
Με εκτίμηση,
Ο αιτών
Πάολο Μελισσάνο
Τελευταία σχόλια