Τον εξωραϊσμό της δραματικής κατάστασης των ελαιοπαραγωγών επεχείρησε στη Βουλή η κυβέρνηση, την ώρα που η τιμή του ελαιολάδου έχει κατρακυλήσει στην εξευτελιστική τιμή των 2,10 – 2,25 ευρώ το κιλό, υπογραμμίζει η Πολιτική Επιτροπή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι αν ισχύσει και φέτος η περυσινή τιμή, όπως όλα δείχνουν, “η επόμενη χρονιά θα είναι αυτή που θα κλείσει την ελαιοκαλλιέργεια”, όπως προειδοποίησε ο Μιχάλης Κριτσωτάκης τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι η κάμψη δεν είναι “τόσο δραματική”.
“Η κατρακύλα αυτή των τιμών του παραγωγού είναι αποτέλεσμα μιας ανεξέλεγκτης λειτουργίας της αγοράς, που δημιούργησε ολιγοπωλιακές καταστάσεις στον τομέα της μεταποίησης και της εμπορίας κι έχει συνθλίψει τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις που παράγουν το ελαιόλαδο”, τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι “τα πολυεθνικά ολιγοπώλια καρπώνονται το 70% της δαπάνης που καταβάλλει ο καταναλωτής και αποδίδουν μόνο το 30% αυτής της δαπάνης στις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις”. Ο Μ. Κριτσωτάκης έκανε λόγο για “αδράνεια” των κυβερνήσεων της Ν.Δ., αλλά και του ΠΑΣΟΚ, που δεν διαμόρφωσαν πολιτικές που θα υπερασπίζουν το λάδι.
Απαντώντας ο υφυπουργός είπε ότι εξαγγέλθηκε η αύξηση του ποσοστού του ΦΠΑ στους αγρότες από 7% σε 11%, που έχει δημοσιονομικό κόστος πάνω από 150.000.000 ευρώ, ότι επανεξετάζεται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, καταβάλλονται ενισχύσεις στους αγρότες με χαμηλά εισοδήματα, επαναρυθμίζονται τα πανωτόκια, ενώ στηρίζονται αγροτικές επενδυτικές δραστηριότητες και θα ασκηθεί πίεση την Αγροτική Τράπεζα, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι ελαιοκομικές συνεταιριστικές οργανώσεις.
Χρωστούν στους αγρότες επιδοτήσεις 2,5 δις ευρώ!
Τον μπαμπούλα της Ε.Ε. επικαλέστηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση προκειμένου να μην καταβάλει άμεσα τις επιδοτήσεις στους αγρότες. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης είπε ότι οι επιδοτήσεις θα δοθούν όταν ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση και απέρριψε την πρόταση της Ευαγγελίας Αμμανατίδου να καταβληθούν οι επιδοτήσεις μέσω ταμειακής διευκόλυνσης από την Αγροτική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υφυπουργού, η ψηφιοποίηση ξεκίνησε με καθυστέρηση (τον Μάιο του 2009, αντί για τον Οκτώβριο του 2008), μέχρι τον Οκτώβριο είχε φθάσει το 30% και σήμερα βρίσκεται στο 70%. Ο Μ. Καρχιμάκης, που επέρριψε τις ευθύνες στη Ν.Δ., είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να τελειώσει μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ “αξιοποίησε” τους ελεγκτές της Ε.Ε., “οι οποίοι είναι πολύ δύσπιστοι”, για να πείσει ότι είναι δεμένα τα χέρια της κυβέρνησης.
“Σε τι ευθύνονται οι αγρότες;”, ρώτησε η Ε. Αμμανατίδου, επισημαίνοντας τις συνέπειες της καθυστέρησης (π.χ. οι ελαιοπαραγωγοί δεν μπορούν να πληρώσουν όσους συλλέγουν τις ελιές) και ζητώντας να προσδιοριστεί το ποσοστό της προκαταβολής που θα δοθεί. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα έπρεπε να είχαν δοθεί τα χρήματα από τις 15 Οκτωβρίου χωρίς καμία ευθύνη των αγροτών. “Και αν κάποιοι επιτήδειοι αντί να δηλώσουν 10 στρέμματα, δηλώνουν 30 στρέμματα, θα έπρεπε να έχουν τσιμπηθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου και να μην βάλλεται το σύνολο των αγροτών”. Περιγράφοντας την διαχρονικά κακή κατάσταση υπενθύμισε ότι έχουμε πληρώσει από το 1999 έως το 2007 για κακοδιαχείριση επιδοτήσεων 1 δισ. ευρώ και ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί αρχικά υπήρξε καθυστέρηση και στη συνέχεια η ψηφιοποίηση δόθηκε στην ΠΑΣΕΓΕΣ χωρίς κανέναν διαγωνισμό και τεχνικές προδιαγραφές.
Τελευταία σχόλια