Εκτιμήσεις δίνουν αύξηση επισκεπτών κατά 8-10% για Κέρκυρα. TUI: αύξηση πώλησης πακέτων για Ελλάδα στο 30%. Υπερπληρότητα στις μεγάλες τουριστικές μονάδες της Κέρκυρας για Ιούλιο και Αύγουστο.

 

Με χαμόγελα στις αποσκευές τους γύρισαν οι τουριστικοί παράγοντες της Κέρκυρας και των Επτανήσων από το Βερολίνο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκθεσης ΙΤΒ και της συλλογής των τελικών στοιχείων για την πορεία της τουριστικής σαιζόν, λίγο πριν την έναρξή της.

 

Τα στοιχεία από τουρ οπερέιτορ, αεροπορικές εταιρίες αλλά και διάθεση των τουριστών για τις χώρες που επιθυμούν να επισκεφθούν φέτος, είναι κάτι παραπάνω από θετικά. Αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση του απόλυτου αριθμού επισκεπτών κατά 8-10%, ενώ ήδη για τους κρίσιμους μήνες της σαιζόν (Ιούλιος – Αύγουστος) υπάρχει υπερπληρότητα στις μεγάλες και πιο αξιόλογες τουριστικές μονάδες με ελάχιστες θέσεις διαθέσιμες και για τα υπόλοιπα, μικρότερης δυναμικότητας, ξενοδοχεία.

Αυτός είναι και ένας λόγος για την στάση αναμονής αεροπορικών εταιριών τσάρτερ σε σχέση με τον προγραμματισμό last minute πτήσεων, ενώ θετικά είναι τα στοιχεία και για τους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβριο.

 

 

Όλοι περιμένουν αύξηση για την Ελλάδα

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Γερμανικών Ταξιδιωτικών Γραφείων DRV, Norbert Fiebig, η Ελλάδα φιγουράρει στη λίστα με τις χώρες που απολαμβάνουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις πωλήσεων τουριστικών πακέτων μαζί με την Κροατία αλλά και τη Βουλγαρία των εξαιρετικά χαμηλών τιμών. Πρωταθλήτρια, πάντως, είναι και φέτος η Ισπανία με την Αίγυπτο να ανακάμπτει ελαφρά μετά τη διάλυση της τουριστικής της βιομηχανίας πριν από μερικά χρόνια λόγω της πολιτικής κρίσης, κάτι που όχι μόνο δε συμβαίνει με την Τουρκία η οποία βλέπει το τουριστικό της προϊόν να καταβαραθρώνεται λόγω της αστάθειας, των τρομοκρατικών επιθέσεων και, πλέον, και της οξύτατης αντιπαράθεσης που έχει φτάσει σε επίπεδα σοβαρής κρίσης με γερμανόφωνες και φλαμανδόφωνες χώρες της Ε.Ε.

Στοιχεία που προέρχονται από τον τουριστικό γίγαντα της TUI, η αύξηση πώλησης τουριστικών πακέτων για την Ελλάδα αγγίζει το 30% σε σχέση με πέρσι, ενώ πολύ αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και για την Κύπρο.

Ο Schauinsland-Reisen προβλέπει αύξηση 6% στις κρατήσεις και 10% στα έσοδα το 2017. Οι πωλήσεις μέχρι στιγμής παρουσιάζουν αύξηση για Ελλάδα, Ιταλία, ενδοχώρα Ισπανίας και Αίγυπτο, σύμφωνα με το συγκεκριμένο τουριστικό όμιλο.

 

Κουντουρά: Περιμένουμε μεγάλη αύξηση

 

Η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά πραγματοποίησε ήδη συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κορυφαίων Tour Operators, μεταξύ των οποίων η TUI και η Thomas Cook, και τα μέχρι στιγμής που στοιχεία που παρουσιάστηκαν και τα οποία  συμφωνούν με τα στοιχεία της Ένωσης DVR δείχνουν ότι η ζήτηση για την Ελλάδα το 2017 είναι αυξημένη κατά 30% τουλάχιστον.

Η υπουργός Τουρισμού, μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ κ. Δημήτρη Τρυφωνόπουλο πραγματοποιεί διαδοχικές συναντήσεις με τους μεγαλύτερους Tour Operators και εκπροσώπους ταξιδιωτικών γραφείων της Γερμανίας, για την ενίσχυση των τουριστικών πακέτων και των πτητικών προγραμμάτων στην Ελλάδα, την επιπλέον επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών, την προώθηση θεματικών τουριστικών προϊόντων και την περαιτέρω ανάπτυξη του εισερχόμενου τουρισμού.

 

Μπαράζ επαφών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με δημοσιογράφους του τουριστικού ρεπορτάζ

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συμμετείχε και φέτος στη διεθνή τουριστική έκθεση ITB. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η παρουσία της ΠΙΝ ήταν  καταλυτική καθώς υπήρξε μεγάλος αριθμός επαφών. Πραγματοποιήθηκαν δώδεκα προγραμματισμένα ραντεβού, με δημοσιογράφους του τουριστικού ρεπορτάζ έγκυρων ραδιοτηλεοπτικών δικτύων και του Τύπου, καθώς και με  τουριστικούς παράγοντες της Γερμανικής αγοράς.

Στις συναντήσεις εκτός από τον  Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Τουριστικής Προβολής ΠΙΝ κ. Σπύρο Γαλιατσάτο, συμμετείχε και ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Κων/νος  Νικολούζος και άλλοι παρευρισκόμενοι.

Συγκεκριμένα έγιναν επαφές με στελέχη του παγκοσμίου φήμης ταξιδιωτικού περιοδικού Lonely Planet (τον εκδότη Andrea Bierle και το διευθυντή marketing Tom Melzer),  την ημερήσια εφημερίδα Stuttgarter Zeitung (200.000 φύλλα  ημερησίως. Επίσης με τους Henry Barchet από το SWR (Sudwestrundfunk) με 2 τηλεοπτικούς σταθμούς και 6 ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Γερμανία και τους Jirka Grahl από την ημερήσια εφημερίδα Neues Deutschland και Martin Cyris που συνεργάζεται με το Spiegel, το Sonntag Aktuel και άλλα. Επίσης με τους Jo Igele travel blog , με το Mia Buhler & Thiesjanknecht Lifestyle & Travel blog, Reisegala, Matthias Dikert και με το no 1 γυναικείο περιοδικό Bauer Media με 433 εκατομμύρια τεύχη στη Γερμανία. Συναντήσεις έγιναν με tour operators και άλλα μεγάλα MME όπως το CNN, το Travel Chanel, κ.λ.π

Tα μηνύματα από τη συμμετοχή στην έκθεση είναι εξόχως θετικά για τη φετινή τουριστική περίοδο, αλλά και από τώρα διαφαίνονται   ενθαρρυντικές  τάσεις και για το 2018. Το περίπτερο της ΠΙΝ επισκέφθηκε και η Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, την οποία υποδέχτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Σπύρος Γαλιατσάτος.

Στην έκθεση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Κων/νος Νικολούζος, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Κέρκυρας  κ. Βασίλης Καββαδίας, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Παξών κ. Γεώργιος  Λύχνος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς & Ιθάκης κ. Γεράσιμος Τιμοθεάτος, ο Πρόεδρος της Ένωσης τουριστικών πρακτόρων της Κέρκυρας κ. Βασίλης  Καλούδης καθώς και  επιχειρηματίες από τα Ιόνια Νησιά. Την υποστήριξη του περιπτέρου της ΠΙΝ είχαν ο προϊστάμενος του τμήματος τουρισμού ΠΕ Κέρκυρας Δρ. Γιώργος Παπαβλασόπουλος, καθώς και ο γερμανόφωνος κ. Απόστολος Θεοχάρης, από τη Λευκάδα.

 

Προοπτικές για το 2017

Στους τουριστικούς οργανισμούς της Γερμανίας υπάρχουν ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία της τουριστικής κίνησης το 2017.

Το ευχάριστο της φετινής χρονιάς είναι, ότι οι Γερμανοί αποφασίζουν και οριστικοποιούν τις διακοπές τους και πάλι νωρίτερα. Ήδη η ζήτηση ταξιδιών για τη θερινή περίοδο του 2017, υπερβαίνει τη ζήτηση της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του προηγούμενου έτους.

Οι Γερμανοί που για μία οποιοδήποτε αιτία δεν πραγματοποίησαν ταξίδι διακοπών το προηγούμενο έτος, σπεύδουν να κλείσουν έγκαιρα φέτος τις διακοπές τους.

Από την καλή έναρξη της τουριστικής χρονιάς ωφελούνται κυρίως οι κλασικοί τουριστικοί προορισμοί στη Μεσόγειο. Αν και η Ισπανία παραμένει ο πρώτος τουριστικός προορισμός των Γερμανών, η Ελλάδα, από τη μέχρι τώρα πορεία των πωλήσεων, βρίσκεται μεταξύ των φαβορί της φετινής χρονιάς.

Θετικές είναι προοπτικές και για τα ταξίδια μακρινών προορισμών. Με την αύξηση της ταξιδιωτικής εμπειρία των Γερμανών, αυξάνει και η επιθυμία για όλο και πιο μακρινές χώρες. Οι καλλίτερες και οικονομικότερες αεροπορικές συνδέσεις τονώνουν περαιτέρω τη ζήτηση για τους μακρινούς προορισμούς

 

 

Διαβάστε ακόμη στην εβδομαδιαία εφημερίδα CorfuPress που κυκλοφορεί την Τρίτη 14 Μαρτίου 2017 σε όλα τα περίπτερα:

Πόσα ξοδεύουν οι Γερμανοί, τι διακοπές προτιμούν, το προφίλ των Γερμανών τουριστών, πότε κλείνουν τις διακοπές τους, τι δείχνουν οι έρευνες για τους Γερμανούς και ποιους προορισμούς και είδη ταξιδιού βρίσκουν ικανοποιητικούς.

Κι ακόμη μην χάσετε:

Ασυμφωνία στοιχείων: Αύξηση δίνει για την Κέρκυρα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, μείωση δείχνουν τα στοιχεία του ΣΕΤΕ!

Σχολιάστε αυτή τη δημοσίευση!

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...